huilende man

Onbegrepen gedrag

Om mensen die onbegrepen gedrag vertonen te helpen en de veiligheid in jouw regio of gemeente te garanderen is het inrichten van een persoonsgerichte aanpak (PGA) belangrijk. Bekijk hoe je dat aanpakt en welke tools en ondersteuning je daarbij kunnen helpen.

Deel deze pagina:

Wat moet er gebeuren?

Bij personen die onbegrepen gedrag vertonen is vaak sprake van meerdere en complexe problemen in verschillende leefgebieden tegelijkertijd. Dat maakt dat professionals en betrokkenen - wijkteams, politie, woningcorporaties, hulpverleners en zorgaanbieders - met elkaar moeten samenwerken in de zorg en ondersteuning voor deze mensen. Om deze mensen te helpen en de veiligheid in jouw regio of gemeente te garanderen is het inrichten van een persoonsgerichte aanpak (PGA) van belang. Hoe zorg je ervoor dat je binnen jouw gemeente of regio de processen en de samenwerking met partners zo goed inricht, dat je mensen met onbegrepen gedrag goed kunt helpen?

Hoe pak je dat aan?

Om de hulpverlening aan mensen met onbegrepen gedrag te verbeteren en een goede persoonsgerichte aanpak in te richten, is een sterke netwerksamenwerking nodig. Alle partners binnen de netwerksamenwerking moeten heldere afspraken met elkaar maken. Over financiering, op- en afschalen, casus- en procesregie, en meer. Wat in ieder geval belangrijk is bij de netwerksamenwerking:

  1. Bepaal een gemeenschappelijke doelstelling: het is belangrijk dat de neuzen dezelfde kant op staan. Samen met samenwerkingspartners een gezamenlijke doelstelling bepalen helpt. Zo krijg je ook inzicht in waar partijen elkaar kunnen versterken en waar compromissen moeten worden gesloten.

  2. Maak afspraken op alle niveaus: afspraken moeten niet alleen op bestuurlijk niveau worden gemaakt, maar ook op beleidsmatig en operationeel niveau. 

  3. Regel de privacy- en gegevensdeling:goed samenwerken vraagt om het onderling delen van gegevens. Maar juist die gegevensdeling is vaak een obstakel voor de goede samenwerking rondom mensen met verward gedrag. Daarom heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een een handelingskader voor de aanpak van personen met verward gedrag geschreven. Een praktische handreiking, om professionals te ondersteunen bij wat wel kan in de samenwerking en gegevensdeling in het kader van de aanpak van personen met onbegrepen gedrag.

Tools en ondersteuning

  • 01

    Het Actieprogramma Grip op Onbegriphttps://www.zonmw.nl/nl/programma/actieprogramma-grip-op-onbegrip van ZonMw helpt bij het bouwen van een sterke netwerksamenwerking rondom onbegrepen gedrag. Ze bieden subsidiemogelijkheden om de aanpak en samenwerking rondom onbegrepen gedrag een impuls te geven. Ook initiëren ze regionale kenniswerkplaatsenhttps://www.zonmw.nl/nl/regionale-kenniswerkplaatsen-onbegrepen-gedrag , om de kennisinfrastructuur te versterken. . Verder versterken ze de uitvoering. Bijvoorbeeld door financiering voor Streettriage, vroegsignalering en opvolging in de wijk.

  • 02

    De Ketenveldnorm is ook een hulpmiddel om een sterke domeinoverstijgende en geïntegreerde samenwerking rondom onbegrepen gedrag te realiseren. De Ketenveldnorm helpt bij het verbeteren van de domeinoverstijgende samenwerking op zowel uitvoerend (casus)niveau als tactisch en strategisch niveau. Het doel van het werken conform de Ketenveldnorm is om een specifiek zorgaanbod te organiseren en te leveren voor iemand die onbegrepen gedrag vertoond.

  • 03

    Een meer persoonsgerichte aanpak voor en met mensen die (soms) verward gedrag vertonen heeft vele facetten. Het is daarbij belangrijk dat alle betrokken partners samen werken aan een sluitende aanpak, vanuit een gedeeld perspectief. In deze factsheet van de VNG vind je negen bouwstenen om daartoe te komen.

Voorbeelden

Meer informatie

Schakel de hulp in van een regioadviseur of neem contact met ons op.

Ben je binnen jouw regio verantwoordelijk voor de netwerksamenwerking rondom personen met onbegrepen gedrag? En wil je naar aanleiding van dit artikel een vraag stellen? Of concrete ondersteuning om de samenwerking rondom verward gedrag in jouw regio te versterken? Neem contact op met één van onze regioadviseurs. Zij adviseren, bemiddelen en informeren jou over dit onderwerp. 

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

troosten

Op- en afschalen van zorg met AVE

Bij huishoudens met (meervoudige) problematiek, is het belangrijk om afspraken te maken over op- en afschalen van zorg, om zo escalatie in de keten te voorkomen. Je leest hier hoe je dat doet.

huilende man

Onbegrepen gedrag

Om mensen die onbegrepen gedrag vertonen te helpen en de veiligheid in jouw regio of gemeente te garanderen is het inrichten van een persoonsgerichte aanpak (PGA) belangrijk. Bekijk hoe je dat aanpakt en welke tools en ondersteuning je daarbij kunnen helpen.

rommel

Complexe, meervoudige problematiek

Om gezinnen met meervoudige en complexe problemen te helpen, is het van belang op meerdere terreinen tegelijkertijd hulp te bieden en domeinoverstijgend samen te werken.


Mede mogelijk gemaakt door: