troosten

Op- en afschalen in de keten met AVE

De Aanpak ter Voorkoming Escalatie (AVE) is ontwikkeld om samenwerkingsafspraken te maken over waar de regie ligt. Door op- en afschalen in de keten met AVE kunnen escalaties in huishoudens worden voorkomen.

Deel deze pagina:

Wat moet er gebeuren?

Om hulp te bieden in risicovolle situaties, is een goede samenwerking van (meerdere) professionals binnen de zorg- en veiligheidsketen nodig. Goede afspraken – en toezicht daarop – helpt escalaties te voorkomen. Bij niet effectieve hulp, stagnatie en toename van onveiligheid kun je zo tijdig opschalen. Hoe richt je als gemeente je interne processen en afspraken met partners zo in dat tijdig en goed op- en afgeschaald kan worden? Hoe en waar beleg je de regie? Hoe helpt AVE (Aanpak ter Voorkoming van Escalatie) daarbij? En wie betrek je in de samenwerking?

Hoe pak je dat aan?

Het AVE-model – ontwikkeld in opdracht van de VNG en het Netwerk Directeuren Sociaal Domein – helpt je bij het maken van heldere afspraken over op- en afschalen, over wie wat doet en waar de regie ligt. Met als doel het versterken van (de samenwerking binnen) de zorg- en veiligheidsketen.

Hoe werkt het AVE-model?

AVE heeft een opschalingsstructuur en bestaat uit vier fasen. De regie is in elke fase anders belegd. Bij AVE 1 heeft de inwoner totale regie. Bij AVE 4 is (tijdelijke) overname van de regie noodzakelijk, in het belang van de inwoner en de veiligheid voor het huishouden en/of de omgeving. Voor alle vier fasen bestaat een beschrijving: wat is de uitgangssituatie, wie heeft de regie (er zijn twee regierollen die onderscheiden worden in het AVE-model. Dit is procesregie en casusregie) wanneer is op- en afschalen nodig én welke protocollen en samenwerkingsafspraken zijn van kracht. Zo kun je het AVE-model gebruiken als handvat bij het bepalen of op- of afschalen in de keten wel of niet nodig is.

Tools en ondersteuning

Voorbeelden

Meer informatie

Schakel de hulp in van een regioadviseur of neem contact met ons op.

Ben je binnen jouw regio verantwoordelijk voor het maken van afspraken over op- en afschalen in de keten? En wil je naar aanleiding van dit artikel een vraag stellen? Of concrete ondersteuning om de inrichting van interne processen of afspraken met partners vorm te geven? Neem contact op met een van onze regioadviseurs. Zij adviseren, bemiddelen en informeren jou over dit onderwerp.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

Onbegrepen gedrag

Bekijk hoe je onbegrepen gedrag kunt aanpaken

Complexe, meervoudige problematiek

Om gezinnen met meervoudige en complexe problemen te helpen, is het van belang op meerdere terreinen tegelijkertijd hulp te bieden en domeinoverstijgend samen te werken.


Mede mogelijk gemaakt door: