• Inspiratie
  • 2024 in vogelvlucht: focus, zomerdialogen en nieuwe ontwikkelingen en methodieken
Ogen van regioadviseurs

19 december 2024

2024 in vogelvlucht: focus, zomerdialogen en nieuwe ontwikkelingen en methodieken

Het einde van het jaar nadert, dus het is hoog tijd om terug te kijken. In 2024 kozen we als Platform Sociaal Domein voor een duidelijke focus op vijf thema’s. Ook is afgelopen jaar gewerkt aan het duurzaam inrichten van onze organisatie. Er vonden veel ontwikkelingen plaats, zoals een vernieuwde website, de opleiding praktijkbeleid én de methodiek ‘systematisch leren van signalen’. Tot slot gingen we afgelopen zomer in gesprek met professionals van het rijk en partners van Platform Sociaal Domein om samen de dienstverlening aan inwoners in een kwetsbare positie nog beter in te richten.

Deel deze pagina:

Wietske Veltman, manager Platform Sociaal Domein: ‘’Het was een mooi jaar waarin we samen hebben gewerkt aan de grote opgaven in het sociaal domein. De opgaven bevinden zich op allerlei snijvlakken tussen domeinen: met wonen, met medische zorg, met zorg & veiligheid, maar ook in de kern van het sociaal domein, denk bijvoorbeeld aan de lokale teams. De opgaven zijn groot en weerbarstig, en niet individueel op te lossen. Daarom ben ik blij dat wij ook dit jaar samen een bijdrage hebben kunnen leveren aan het verder brengen van het sociaal domein.’’

Focus op 5 aandachtsgebieden

Binnen het sociaal domein zijn thema’s als gezond leven, bestaanszekerheid en kansengelijkheid aan de orde van de dag. Het afgelopen jaar kozen we als platform voor vijf aandachtsgebieden die aansluiten bij de manier waarop gemeenten werken aan het versterken van het sociaal domein. Zo brengen we meer focus in onze activiteiten en sluiten we beter aan bij de praktijk. De 5 aandachtsgebieden zijn:

  1. Wonen & zorg

  2. Zorg & veiligheid

  3. Medisch-sociaal

  4. Lokale teams & toegang

  5. Randvoorwaarden voor samenwerking

Als platform geven we gemeenten en hun partners inzicht in wat hen te doen staat. We bieden kennis en advies over hoe ze dat aan kunnen pakken, zodat zij lokaal impact maken. Denk bijvoorbeeld aan de uitvoering van Hervormingsagenda Jeugd.

Zomerdialogen: wat zijn onze patronen in samenwerking bij complexe opgaven?

Tijdens het reces van 2024 organiseerde Platform Sociaal Domein twee zomerdialogen, waarin we in gesprek gingen met belanghebbenden vanuit het rijk en andere partners van Platform Sociaal Domein. In de zomerdialogen deelden we ervaringen vanuit de praktijk met experts over complexiteit erkennend werken (Geert Teisman) en samenwerken in interafhankelijkheid (Martien Kuitenbrouwer). We bespraken patronen in de samenwerking rondom complexe opgaven en verkenden waar mogelijkheden liggen om inwoners met een kwetsbare positie nog beter te ondersteunen. Uit de gesprekken kwamen vijf inzichten om anders te kijken naar hoe we (samen)werken, zoals het omarmen van complexiteit en ruimte inbouwen voor adaptieve capaciteit. Je leest er meer over in het artikel.

Opleiding “Van Praktijk Naar Beleid”

In 2024 startten we met de opleiding “Van Praktijk Naar Beleid”, waarbij een enthousiaste groep beleidsmakers uit het sociaal-, zorg- en veiligheidsdomein samenwerkten aan de verbinding tussen praktijk en beleid. In de video start opleiding praktijkbeleid vertelt Wietske Veltman waarom dit zo belangrijk is. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van de opleiding praktijkbeleid? Neem contact op via platformsociaaldomein@vng.nl.

Nieuw online platform: platform-sociaaldomein.nl

In oktober 2024 is de vernieuwde website van Platform Sociaal Domein gelanceerd: een belangrijke stap in de ontwikkeling van het platform als hét kennisplatform binnen het sociaal domein. De website biedt alle relevante informatie, kennis en tools voor beleidsmakers, professionals en andere betrokkenen op één plek aan. Daarnaast vind je hier snel de relevante contactpersonen voor jouw regio. Dit is mogelijk door intensieve samenwerking met programma’s van VNG en het rijk en kennispartners, zoals Movisie en Platform31. De verdere ontwikkeling van de website gaat gefaseerd.

Opiniestuk: de zorg heeft grote zorgen

Voor Zorgvisie schreef Wietske Veltman een opiniestuk over de zorgen binnen het sociaal domein. Drukken gemeenten op de stopknop van het zorgakkoord? En benutten partijen de ruimte om het zo te organiseren dat zij samen het verschil kunnen maken? Want help, wat hébben we lastig gemaakt.

Wietske Veltman: ‘’Steeds meer kinderen lopen vast, mensen met weinig inkomen leven korter en de vraag naar zorg en ondersteuning neemt toe. Mijn grootste zorg is echter hoe we deze transformatie met elkaar organiseren. Bij Platform Sociaal Domein zie ik hoe gemeenten en hun partners echt op zoek zijn om te doen wat werkt, en hoe lastig (regionaal) samenwerken daarbij is. Verzekeraars, aanbieders, gemeenten en andere partners hebben het afgelopen jaar al stevig geïnvesteerd in elkaar leren kennen. Dat helpt. Maar in de basis ontbreken gelijkwaardigheid en goede randvoorwaarden en dan wordt het moeilijk stappen maken.’’ In het opiniestuk lees je enkele perspectieven uit de werkelijkheid als ‘food for thought’.

Systematisch leren van signalen

Een belangrijke rol van het platform is signalen vanuit de praktijk agenderen. We zien dat signalen nog concreter uitgewerkt kunnen worden om ze succesvoller verder te brengen. Of dat de oplossing te snel in (landelijk) beleid wordt gezocht in plaats van het verbeteren van ondersteunend aanbod of zelf zaken oplossen. In 2023 ontwikkelden we daarom de methodiek ‘Systematisch leren van signalen’ waarmee we in 2024 hebben geoefend. Het is een praktisch hulpmiddel om signalen uit de praktijk te selecteren, verder uit te diepen en te agenderen. Met ‘signalen’ bedoelen we de situaties waarin wet- en regelgeving anders uitpakt dan bedoeld of waar hiaten in de praktijk zichtbaar zijn. Deze methodiek helpt om sneller tot de kern komen en de dialoog over systeemknelpunten te verdiepen. Met als doel: gezamenlijk, systematisch leren en zo signalen en inzichten vanuit de uitvoeringspraktijk benutten voor een meer praktijkgericht beleid. Lees meer informatie over de methodiek systematisch leren.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant


Mede mogelijk gemaakt door: