spelen

Uitvoering van Hervormingsagenda Jeugd

De Hervormingsagenda Jeugd bevat afspraken om het jeugdzorgstelsel te verbeteren. Er wordt ingezet op 7 thema’s. Bekijk hoe je hiermee aan de slag gaat en welke tools en ondersteuning je daarbij kunnen helpen.

Deel deze pagina:

Wat moet er gebeuren?

De Hervormingsagenda Jeugd (2023-2028) heeft als doel knelpunten in de jeugdzorg structureel aan te pakken en het jeugdzorgstelsel financieel houdbaar te maken voor de toekomst. In deze agenda hebben cliëntenorganisaties, professionals, jeugdzorginstellingen, gemeenten en het rijk een groot pakket aan afspraken gemaakt. Wat moet je als gemeente doen om concreet aan de slag te gaan met deze afspraken, afkomstig uit de Hervormingsagenda Jeugd? 

Aanpak


In de Hervormingsagenda Jeugd staan 7 thema's waarop wordt ingezet. Hieronder wordt per thema uitgelegd wat de ambitie is en hoe je daar als gemeente op kunt acteren.  

Samenhang tussen thema's en trajecten

Naast de Hervormingsagenda Jeugd bestaat ook het Toekomstscenario jeugd- en gezinsbescherming en IZA en GALA. Hoe verhouden deze thema's zich tot elkaar?

Toekomstscenario jeugd- en gezinsbescherming

Zowel de Hervormingsagenda Jeugd als het Toekomstscenario jeugd- en gezinsbescherming leunen sterk op wijkteams. Het Toekomstscenario richt zich op een meer eenvoudige, gezinsgerichte aanpak met een bredere blik op problematiek. Via deze link kun je zelf aan de slag met het Toekomstscenario.


IZA en GALA

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) en Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) hebben het doel de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te borgen. Ook hier bestaat dus een overlap met de Hervormingsagenda Jeugd.

Tools en ondersteuning

  • 01

    Hervormingsagenda Jeugd

  • 02

    Implementatieplan Hervormingsagenda Jeugd

  • 03

    Handreiking uitvoering maatregelen Hervormingsagenda

  • 04

    Startfoto's waarmee jeugdzorgregio's en gemeenten inzicht krijgen in de stand van zaken en waarin duidelijk wordt welke stappen zij nog moeten zetten.

  • 05

    Ondersteuning vanuit OZJ bestaat uit zowel intensieve als minder intensieve vormen, zoals buddy’s en leernetwerken. Intensieve ondersteuning is m.n. beschikbaar voor die gemeenten die nog het verst af staan van het beoogde beeld in de Hervormingsagenda.

  • 06

    Om de continuïteit van jeugdzorg samen goed te borgen, overleggen de managers Jeugd van de 42 jeugdregio's regelmatig met elkaar en de VNG over concrete uitvoeringszaken in het ambtelijk netwerk J42.

  • 07

    Om erachter te komen wat er speelt bij jongeren, wisselen hulpverleners onderling data uit. Maar welke informatie over jongeren en hun ouders mag je gebruiken? En welke rechten heb je als jongere of als ouder?

Meer informatie

Neem contact op met een regioadviseur

Ben je binnen jouw regio verantwoordelijk voor het versterken van de aanpak voor kwetsbare jongeren tussen de 16 en 27 jaar? En wil je naar aanleiding van dit artikel een vraag stellen? Of concrete ondersteuning om de inrichting van interne processen of afspraken met partners vorm te geven? Neem contact op met één van onze regioadviseurs. Zij adviseren, bemiddelen en informeren jou over dit onderwerp.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

zorgverlener legt uit aan jonge vrouw

Integrale aanpak voor jongeren in een kwetsbare positie

Jongeren in een kwetsbare positie hebben vaak begeleiding nodig op meerdere leefgebieden. Een integrale aanpak verbindt de leefgebieden wonen, inkomen, welzijn, werk/school en support met elkaar. Lees hier hoe je integraal te werk gaat en welke netwerken en organisaties je daarbij kunnen helpen.

spelen

Uitvoering van Hervormingsagenda Jeugd

De Hervormingsagenda Jeugd bevat afspraken om het jeugdzorgstelsel te verbeteren. Er wordt ingezet op 7 thema’s. Bekijk hoe je hiermee aan de slag gaat en welke tools en ondersteuning je daarbij kunnen helpen.


Mede mogelijk gemaakt door: