Toegang tot ondersteuning in jouw gemeente optimaliseren
Wat moet er gebeuren?
'Toegang' gaat over de manier waarop inwoners in contact kunnen komen met de gemeente voor ondersteuning in hun dagelijks functioneren. Veel gemeenten zijn al actief bezig met het optimaliseren van hun toegang. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd voldoende te zijn voor inwoners met complexe, langdurige, of meervoudige hulpvragen. Hoe kun je als gemeente de toegang optimaliseren, zodat ook deze inwoners de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben?
Hoe pak je dat aan?
Op 28 maart 2024 stelden de commissies Participatie, Schuldhulpverlening (PSI) en Zorg, Jeugd en Onderwijs (ZJO) het Richtinggevend Kader voor Toegang, lokale teams en integrale dienstverlening in het sociaal domein vast. In het Richtinggevend Kader staan 13 kenmerken waar de toegang, lokale teams en integrale dienstverlening aan moeten voldoen.
Het Richtinggevend Kader is een richtingwijzer voor het optimaliseren van de toegang. Het is van en voor gemeenten, en brengt de veelheid van (landelijke) opgaven rondom toegang samen. De uitvoering van het Richtinggevend Kader is afhankelijk van veel lokale factoren, waardoor het maken van een blauwdruk niet mogelijk is. De processtappen zijn echter wel overal toepasbaar.
Visieleertrajecten
Vanuit het Platform Sociaal Domein bieden we visieleertrajecten: een traject van 12 weken waarbij je als gemeente een oplossing vindt om de toegang tot het sociaal domein te optimaliseren. Wil je een visieleertraject voor jouw gemeente of meer informatie? Lees meer of neem contact op via visieleren@vng.nl.
Tools en ondersteuning
We hebben een aantal handige tools voor je verzameld:
- 01
- 02
Het Verkenningsinstrument Toegang (VIT) is een interactieve tool die je als gemeente helpt te bepalen waar je staat ten opzichte van de hier bovengenoemde 13 kenmerken van het Richtinggevend Kader. Het VIT wordt momenteel samen met gemeenten ontwikkeld en is waarschijnlijk eind 2024 voor alle gemeenten beschikbaar.
- 03
Je kunt je aanmelden voor de ambtelijke werkgroep Toegang: een werkgroep met als doel uitwisseling en samenwerking, en thematische verdieping. Aanmelden kan via toegang@vng.nl.
- 04
De ondersteuningslijn Stevige Lokale Teams biedt transformatiecoaches, buddy’s en evidence based-werkpakketten om aan de slag te gaan met de belangrijkste thema’s uit het Richtinggevend Kader. De ondersteuningslijn is binnenkort beschikbaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen via stevigelokaleteams@vng.nl
- 05
- 06
- 07
Vanuit de Hervormingsagenda Jeugd – waarin ook het verbeteren van de toegang doormiddel van stevige lokale teams een speerpunt is – worden werkpakketten ontwikkeld die ondersteunen bij (het formeren van) stevige lokale teams
Er zijn ook tools beschikbaar voor het verbeteren van de toegang voor specifieke doelgroepen, zoals:
Voorbeelden
Meer informatie
Schakel de hulp van een regioadviseur in of neem contact met ons op
Wil je de toegang binnen jouw gemeente verbeteren? En wil je naar aanleiding van dit artikel nog vragen stellen? Of heb je hulp nodig om samen met betrokken partijen tot een goede aanpak te komen? Neem contact op met één van onze regioadviseurs. Zij adviseren, bemiddelen en informeren jou over dit onderwerp.
Ook interessant
Toegang tot ondersteuning in jouw gemeente optimaliseren
Is het in jouw gemeente makkelijk om contact op te nemen met de gemeente? Veel gemeenten zijn bezig met het verbeteren van deze toegang. Bekijk hoe je dat doet en leer van voorbeelden uit andere gemeenten.
Inrichten van lokale teams
Het inrichten van lokale teams vraagt veel van gemeenten en regio’s, vooral op het gebied van de samenwerkingsstructuur met partners. Lees hier hoe je dat aanpakt en welke tools en ondersteuning je daarbij kunnen helpen.