Richtinggevend kader en Verkenningsinstrument Toegang
Richtinggevend kader
Het Richtinggevend kader (RK) beschrijft waar toegang, lokale teams en integrale dienstverlening voor inwoners in kwetsbare en complexe situaties aan moeten voldoen. Het RK bevat 13 kenmerken die als richtingwijzer kunnen dienen voor de visie vanuit beleid en bestuur en de daaruit voortvloeiende uitvoering, opdrachten, inkoop en andere randvoorwaarden. Hierin is uiteraard ruimte voor lokale invulling.
Verkenningsinstrument Toegang
Het Verkenningsinstrument Toegang (VIT) wordt ontwikkeld om met de uitgangspunten van het RK lokaal aan de slag te gaan. Het ondersteunt bij het verkrijgen van inzicht waar een gemeente staat ten opzichte van het RK. Er wordt gekeken vanuit het gemeentelijke beleidsperspectief, vanuit het uitvoerings-/opdrachtnemersperspectief en vanuit het inwonersperspectief. Het brengt een proces van zelfevaluatie op gang. Op deze manier kunnen gemeenten hun eigen prioritering maken. Per uitgangspunt wordt ook inzichtelijk gemaakt welk verdiepingsmateriaal en ondersteuningsaanbod beschikbaar is.
Proces ontwikkeling Verkenningsinstrument Toegang
Het VIT is in ontwikkeling. Inmiddels zijn twee testrondes afgerond, waarbij 31 enthousiaste gemeenten ons enorm geholpen hebben om het VIT zowel inhoudelijk als op het gebied van gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Uiterlijk eind Q1 van 2025 leveren we de doorontwikkelde versie van het VIT op en gaan we deze breed onder de aandacht brengen.
VIT-testversie nu al gebruiken
Kun je niet wachten om het VIT in te zetten voor jouw gemeente? De concept-vragenlijst, zoals gebruikt in de VIT-testversie, kun je inzien via het forum of aanvragen via toegang@vng.nl. Daarnaast blijft de testversie beschikbaar tijdens de doorontwikkeling. Lees hiervoor de instructie goed door. Je kunt de link naar de VIT-testversie ontvangen door een mail te sturen naar toegang@vng.nl.
Contact
Voor vragen over het Richtinggevend kader of het Verkenningsinstrument Toegang kun je contact opnemen via toegang@vng.nl.
Ook interessant
Toegang tot ondersteuning in jouw gemeente optimaliseren
Veel gemeenten zijn actief bezig met het optimaliseren van hun toegangsfunctie. Hoe richt je dit in, zodat inwoners de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben?
Inrichten van lokale teams
Het inrichten van lokale teams draagt bij aan het verbeteren van de dienstverlening voor inwoners. Lokale teams zijn stevig verankerd in de leefwereld van inwoners.