• Inspiratie
  • Terugblik webinar sociale infrastructuur: waarom gemeenten nu richting moeten kiezen

5 mei 2025

Terugblik webinar sociale infrastructuur: waarom gemeenten nu richting moeten kiezen

“Als we blijven doen wat we deden, bestaat Stroomopwaarts over vijftien jaar niet meer.” Met die boodschap onderstreepte Nicole van der Wekken, directeur Stroomopwaarts en bestuurslid van Cedris, de urgentie tijdens het webinar ‘Samen bouwen aan een toekomstbestendige infrastructuur’.

Deel deze pagina:

Tijdens het webinar werd duidelijk dat gemeenten niet kunnen blijven afwachten. De noodzaak tot scherpe keuzes, samenwerking en visieontwikkeling is groot. 42% van de deelnemers noemde visievorming de grootste uitdaging. Ruud van Diemen (directeur Patijnenburg) benadrukte: "Met een gemeenschappelijke visie wordt duidelijk wie waarvoor aan de lat staat. Alleen zo organiseer je wat echt nodig is." 

Ook over de inzet van het impulsbudget klonk een duidelijke oproep van Gerard Witsmeer (projectleider Adviesteam Sociale Infrastructuur): "Er is geen lijstje met posten waar je het aan uit moet geven. Maar het doel is duidelijk: versterking van de sociale infrastructuur. Reserveer het geld voor dat doel en zet het gericht in." 

Het Adviesteam Sociale Infrastructuur, onderdeel van het ondersteuningsprogramma van het Rijk, ondersteunt gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven bij visieontwikkeling, samenwerking en het inzetten van het impulsbudget. Witsmeer sloot het webinar af met een uitnodiging: "Waar je ook staat, ieder moment is goed om met ons in gesprek te gaan. Het loont altijd om contact op te nemen." 

Meer weten of samen aan de slag?  

Bekijk de informatiepagina van het Adviesteam of stuur een mail naar socialeinfrastructuur@vng.nl. 

Het webinar werd gehost door VNG en georganiseerd door het Adviesteam Sociale Infrastructuur (Platform Sociaal Domein), Cedris en Divosa.

Kijk het hier terug. 

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

Wetsvoorstel Versterking regie op de volkshuisvesting

Het wetsvoorstel geeft gemeenten meer sturing op de woningnood en ligt bij de Tweede Kamer. In dit artikel lees je de belangrijkste veranderingen en hoe jouw gemeente zich kan voorbereiden.

Alles wat je moet weten over kenniswerkplaatsen

Kenniswerkplaatsen koppelen kennis aan praktijk voor innovatieve oplossingen in het sociaal domein. Ontdek wat ze zijn, wat ze opleveren en hoe je zelf start met subsidie.

Dit moet je weten over de Wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden (WGS)

Betere mogelijkheden tot gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden


Mede mogelijk gemaakt door: