9 december 2024
Landelijke intervisiesessies zorg & veiligheid
Het belang van intervisies zorg en veiligheid
Steeds vaker wordt bij gemeenten de functie van adviseur, beleidsmedewerker of procesregisseur Zorg en Veiligheid geïntroduceerd. Dit is een logische stap, gezien de toenemende complexiteit van thema’s zoals radicalisering, personen met onbegrepen gedrag en maatschappelijke onrust. Deze relatief nieuwe rol vraagt echter om specifieke kennis en vaardigheden, zoals het voeren van procesregie in een domein-overstijgend werkveld. Dit brengt zowel in grote, als in kleinere gemeenten uitdagingen met zich mee: hoe positioneer je deze rol binnen de organisatie en toon je de meerwaarde ervan?
Om te voorkomen dat iedere gemeente opnieuw het wiel moet uitvinden, zet Platform Sociaal Domein zich in om professionals met elkaar te verbinden. Door intervisie Zorg en Veiligheid te faciliteren, creëren we een omgeving waar systematisch leren en professionalisering centraal staan. Zo kunnen beleidsmakers en adviseurs zich sterker positioneren in deze uitdagende werkomgeving.
Best practices
In 2024 zijn er vier intervisiesessies georganiseerd. Naast het bespreken van casussen deelden deelnemers ook inspirerende best practices. Eén van de besproken tools was het Aanpak Voorkomen Escalatie (AVE)-model. Dit model helpt professionals om regionaal en lokaal overzicht te creëren en dient als gesprekstool om duidelijk te maken welke partners wanneer betrokken moeten worden, wanneer op- of afschalen nodig is en wie op welk moment de regie neemt over de casus.
“Ik heb vooral veel herkenning ervaren tijdens de verhalen die werden uitgewisseld. Daarnaast heb ik inzicht gekregen in het belang van een gemeentelijk procesregisseur zorg en veiligheid.”
Meer informatie
Ook interessant
Dit moet je weten over de Wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden (WGS)
Betere mogelijkheden tot gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden