• Inspiratie
  • Impulsbudget sociale infrastructuur bekend: hoe zet je het effectief in?

7 mei 2025

Impulsbudget sociale infrastructuur bekend: hoe zet je het effectief in?

Het impulsbudget voor jouw gemeente is bekend! Elke gemeente kan nu inzien hoeveel budget het dit jaar ontvangt om de sociale infrastructuur te versterken. Wat ga jij ermee doen? Hoe zet je het effectief in? Het Adviesteam helpt je verder.

Deel deze pagina:

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de komende tien jaar structureel een impulsbudget beschikbaar. Dat is nodig omdat het bieden en begeleiden naar werk van mensen uit de Participatiewet de komende jaren financiële druk met zich meebrengt. Het doel van het impulsbudget is om gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven toekomstbestendig te maken. Zodat ook in een sterk veranderende arbeidsmarkt zoveel mogelijk mensen die extra begeleiding nodig hebben, aan het werk kunnen.

Met het impulsbudget is het nu aan gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven om hun dienstverlening en bedrijfsvoering aan te passen voor de toekomst. Het Adviesteam wordt gefinancierd door het Rijk en is er om je te ondersteunen bij de transitie. Vanuit lokaal eigenaarschap, transparantie en samenwerking. Om zo tot goed onderbouwde keuzes te komen die passen bij de regionale context. “Het helpt om een extern expert mee te laten denken die ervaring heeft met soortgelijke opgaven”, zegt een beleidsmedewerker van een gemeente in Zeeland. 

Je hebt nu de kans om lokaal een beweging te starten. Het impulsbudget is daarvoor het middel.

Hoe zet je het impulsbudget effectief in? 


Als gemeente is dit hét moment om de transitie in gang te zetten. “Je hebt nu de kans om lokaal een beweging te starten”, zegt Gerard Witsmeer, projectleider bij het Adviesteam. In 2026 verwacht het Rijk concrete visieplannen. “Met het impulsbudget krijg je de financiële ruimte om daarmee aan de slag te gaan. Het gaat niet alleen om geld slim inzetten, maar om keuzes maken die lokaal passen en breed gedragen worden.”  

Sinds maart 2025 is het Adviesteam in meerdere regio’s gestart met verschillende trajecten. “We zijn er voor alle gemeenten, samenwerkingsverbanden en sociaal ontwikkelbedrijven. We zijn onafhankelijk en maken visievorming mogelijk.  Denk aan strategische verkenningen of begeleiding bij een gezamenlijke koersbepaling”, vertelt Witsmeer. “We starten altijd laagdrempelig, met een verkenning. Wat speelt er en wat past er binnen de lokale samenwerkingen?” 

Verschillende scenario’s uitwerken 


Witsmeer is net als andere strategisch adviseurs veel op pad en werkt bij verschillende gemeenten aan uiteenlopende vraagstukken. “We werken nu bijvoorbeeld verschillende scenario’s uit voor een gemeente. Hierin laten we zien hoe het sociaal ontwikkelbedrijf binnen de Participatiewet functioneert. Wat is daarin het werkgeversperspectief? En hoe ziet de financieringsstructuur eruit?”, legt Witsmeer uit. Om dat helder te krijgen is het dus zaak om het impulsbudget gericht in te zetten. Voor je strategische, juridische en financiële aanpak. Een compleet visieplan, zodat je bent voorbereid op de toekomst. Samen met de organisaties in jouw regio. Bekijk hier ons aanbod om je hierbij te ondersteunen.     

Cedris en Divosa organiseren ondertussen regiobijeenkomsten. Vanuit dit soort lerende netwerken willen zij zoveel mogelijk kennis delen. Deze bijeenkomsten sluiten goed aan op de ondersteuning vanuit het Adviesteam. Klik hier voor meer informatie.

Verdeling van het impulsbudget 2025 

Bekijk hier de verdeling van het impulsbudget per gemeente in 2025.  
 
Het impulsbudget wordt verdeeld via een decentralisatie-uitkering binnen het gemeentefonds. Het ministerie heeft berekend hoe groot het impulsbudget per samenwerkingsverband is. Het budget wordt overgemaakt naar de grootste gemeente in het samenwerkingsverband.  

Heb je hier vragen over? Het Adviesteam informeert je graag.

Neem contact op en schrijf je in voor onze nieuwsbrief via socialeinfrastructuur@vng.nl of bel 070-3738393. 

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

Wetsvoorstel Versterking regie op de volkshuisvesting

Het wetsvoorstel geeft gemeenten meer sturing op de woningnood en ligt bij de Tweede Kamer. In dit artikel lees je de belangrijkste veranderingen en hoe jouw gemeente zich kan voorbereiden.

Alles wat je moet weten over kenniswerkplaatsen

Kenniswerkplaatsen koppelen kennis aan praktijk voor innovatieve oplossingen in het sociaal domein. Ontdek wat ze zijn, wat ze opleveren en hoe je zelf start met subsidie.

Dit moet je weten over de Wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden (WGS)

Betere mogelijkheden tot gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden


Mede mogelijk gemaakt door: