Woonzorgopgave voor ouderen
Wat moet er gebeuren?
Er zijn naar schatting twee keer zoveel 80-plussers in 2040 als nu (bron: BZK en VWS). Om ervoor te zorgen dat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en meedoen aan de samenleving, is het van belang dat er voldoende geschikte woningen zijn en dat de leefomgeving passend is voor oudere bewoners. Dat vraagt om een goede regionale samenwerking rondom wonen en zorg voor ouderen.
Hoe pak je dat aan?
De gemeente voert regie op voldoende passende woningen voor ouderen, maakt daarover afspraken, koopt (waar mogelijk in samenhang) ondersteuningsaanbod zorg en welzijn in en probeert via bestemmingsplannen en tenders te sturen op grondeigenaren. Zij werken daarin nauw samen met corporaties, beleggers en ontwikkelaars voor de bouw van de woningen. Ook werken ze samen met zorgorganisaties. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van zorg in het kader van de Wlz, Zvw en/of Wmo.
Wat moet je als gemeente concreet doen?
- 01
Ontwikkel een integrale woonzorgvisie in gemeenten, met voldoende aandacht voor vergrijzing. Let op: met de komst van de Wet versterking regie op volkshuisvestinghttps://platform-sociaal-domein.vercel.app/onderwerpen/wonen-en-zorg/huisvesting-urgenten-en-aandachtsgroepen wordt dit – als onderdeel van een volkshuisvestingsprogramma – een
- 02
Bouw voldoende nultredenwoningen voor deze groep. Dit vraagt om een domeinoverstijgende samenwerking tussen het sociaal- en fysiek domein.
- 03
Stimuleer doorstroming, door ouderen te ‘verleiden’ om hun vaak grotere woning te ruilen voor een nultredenwoning. Stel daartoe eventueel een budget beschikbaar voor een verhuiskostenvergoeding en huuraanpassing/gewenning.
- 04
Stimuleer samenwerking en zorg voor bundeling van budgetten van gemeenten, woningcorporaties, zorgverzekeraars en zorgkantoren om bijvoorbeeld nieuwe woonvormen te realiseren.
- 05
Stem je aanpak rondom de huisvesting van ouderen af op de aanpak van huisvesting voor andere aandachtsgroepen of urgent woningzoekenden, om er zo voor te zorgen dat alle inwoners een fijne plek hebben om te wonen.
Tools en ondersteuning
- 01
- 02
Voorbeelden
Meer informatie
Schakel de hulp in van een regioadviseur of neem contact met ons op.
Ben je binnen jouw regio verantwoordelijk voor wonen en zorg? En wil je naar aanleiding van dit artikel een vraag stellen? Of concrete ondersteuning bij het inrichten van jouw organisatie rondom wonen en zorg voor ouderen? Neem contact op met één van onze regioadviseurs. Zij adviseren, bemiddelen en informeren jou over dit onderwerp.
Ook interessant
Aanpak dakloosheid
Het programma ‘Een thuis voor iedereen’ brengt ons dichterbij een toekomst waarin niemand meer dakloos is. Verken hoe we dit samen realiseren.
Woonzorgopgave
Zorg wordt steeds vaker verbonden met wonen. Om te voldoen aan de veranderende woonzorgbehoefte, moeten gemeenten, zorginstellingen, corporaties en andere partners beter met elkaar samenwerken.