Woonzorgopgave
Wat moet er gebeuren?
Het thema zorg wordt steeds meer verbonden met het thema wonen. Dat komt omdat er steeds meer ouderen en kwetsbare mensen zijn die langer zelfstandig thuis wonen. Zij hebben dan vaak een andere type woning of een vorm van zorg en ondersteuning nodig. Om te voldoen aan de veranderende woonzorgbehoefte, moeten gemeenten, zorginstellingen, corporaties en andere partners beter met elkaar samenwerken. Aan de basis ligt het in kaart brengen van de woonzorgopgave en het - samen - komen tot een plan om hieraan te voldoen.
Hoe pak je dat aan?
De belangrijkste eerste stap is het in kaart brengen van de woonzorgopgave. Doe dit samen met alle regionale partners zoals gemeenten, corporaties en zorginstellingen. Welke opgave ligt er binnen onze regio op het gebied van wonen en zorg? Wat is er nodig om deze opgave op te lossen? En hoe trekken we daarin samen met elkaar op? Het in kaart brengen van de woonzorgopgave helpt je om doelen en ambities vast te leggen, en een gericht plan voor de toekomst te maken.
Let op: met de (waarschijnlijke) komst van het wetsvoorstel Versterking regie op volkshuisvesting, wordt het verplicht om een volkshuisvestingprogramma inclusief woonzorgvisie op te stellen. Als regio moet je dan dus verplicht voor de wet je woonzorgopgave in kaart brengen.
Vervolgens ga je aan de slag met het maken van een concreet actieplan om te voldoen aan de woonzorgopgave in jouw regio. Hieronder vind je tools en ondersteuning die je daarbij helpen.
De moeilijkheid van dit vraagstuk zit in het aantal betrokken partners en in het feit dat het een opgave is die zich over de grenzen van verschillende domeinen (sociaal- en fysiek domein) begeeft. Betrek daarom collega’s die zich bezighouden met andere, aanpalende thema’s en opgaven. Denk aan: het Actieplan Dakloosheid, doordecentralisatie Beschermd Wonen en de re-integratie van ex-gedetineerden.
Tools en ondersteuning
- 01
- 02
- 03
- 04
- 05
Voorbeelden
Je hoeft als gemeente niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er bestaan diverse voorbeelden van goede woonzorganalyses en uitwerkingen van woonzorgopgaves.
De kracht van deze woonzorgvisies zit ‘m met name in de volledigheid. Daarnaast zijn vrijwel alle voorbeeldvisies zijn het resultaat van een brede consultatie van partners, bijvoorbeeld woningcorporaties, zorg- en welzijnspartners, ouderen/inwoners en het zorgkantoor. Ook is de uitvoeringskracht sterk: de meeste woonzorgvisies zijn doorvertaald naar een uitvoeringsagenda of actieplan.
Meer informatie
Schakel de hulp in van een regioadviseur of neem contact met ons op.
Ben je binnen jouw regio verantwoordelijk voor de woonzorgopgave? En wil je naar aanleiding van dit artikel een vraag stellen? Of heb je hulp nodig om samen met betrokken partijen tot een gedeelde visie te komen? Neem contact op met één van onze regioadviseurs. Zij adviseren, bemiddelen en informeren jou over dit onderwerp.
Ook interessant
Aanpak dakloosheid
Het programma ‘Een thuis voor iedereen’ brengt ons dichterbij een toekomst waarin niemand meer dakloos is. Verken hoe we dit samen realiseren.
Woonzorgopgave voor ouderen
Zelfstandig wonen is belangrijk voor ouderen. Lees hoe we woon- en zorgoplossingen ontwikkelen die daarbij helpen.