Aanpak dakloosheid
Wat moet er gebeuren?
Er is veel aandacht voor het terugdringen van dakloosheid in Nederland. Zo worden binnen het programma ‘Een thuis voor iedereen’ (dreigend) dakloze mensen als één van de aandachtsgroepen benoemd. En in het Nationaal Actieplan Dakloosheid is vastgelegd dat gemeenten hun aanpak rondom dakloosheid zodanig in moeten richten dat er in 2030 niemand dakloos is. Hoe doe je dat? Met welke wet- en regelgeving heb je te maken? En met welke partijen moet je hierin samenwerken?
Hoe pak je dat aan?
De regierol rondom de aanpak van dakloosheid ligt bij (centrum)gemeenten. Eén van de afspraken binnen het Actieplan Dakloosheid is dat gemeenten een regionaal plan van aanpak opstellen, waarbij mensen met ervaringskennis, opvangorganisaties, corporaties en de afdelingen Zorg, Inkomen en Wonen worden betrokken. Dak- en thuisloosheid wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder economische ongelijkheid, sociale isolatie, geestelijke gezondheidsproblemen en verslaving. Door deze uiteenlopende problematiek, is het van belang integraal en domeinoverstijgend samen te werken op dit thema.
Het programma ‘Een thuis voor iedereen is een interbestuurlijk programma gericht op de huisvesting van aandachtsgroepen. Dakloze jongeren en volwassenen vormen één van de aandachtsgroepen binnen dit programma. Het Nationaal Actieplan Dakloosheid vormt de nadere uitwerking voor specifiek deze aandachtsgroep. Hierdoor draagt dit actieplan bij aan het behalen van de doelstellingen van ‘Een thuis voor iedereen’, en vice versa.
Tools en ondersteuning
- 01
- 02
- 03
Het programma ‘Een thuis voor iedereen’ is het 2e van de 6 programma’s onder de Nationale Woon- en Bouwagenda. Dit programma heeft als doel te zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor alle aandachtsgroepen met een evenwichtige verdeling over gemeenten en met de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding.
Voorbeelden
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er bestaan goede voorbeelden uit de praktijk, ook voor de aanpak Dakloosheid.
Ook interessant
Woonzorgopgave voor ouderen
Zelfstandig wonen is belangrijk voor ouderen. Lees hoe we woon- en zorgoplossingen ontwikkelen die daarbij helpen.
Woonzorgopgave
Zorg wordt steeds vaker verbonden met wonen. Om te voldoen aan de veranderende woonzorgbehoefte, moeten gemeenten, zorginstellingen, corporaties en andere partners beter met elkaar samenwerken.