gesprek

Inrichten van lokale teams

Het inrichten van lokale teams vraagt veel van gemeenten en regio’s, vooral op het gebied van de samenwerkingsstructuur met partners. Lees hier hoe je dat aanpakt en welke tools en ondersteuning je daarbij kunnen helpen.

Deel deze pagina:

Wat moet er gebeuren?

Het inrichten van lokale teams draagt bij aan het verbeteren van de dienstverlening voor inwoners. Lokale teams zijn stevig verankerd in de leefwereld van inwoners. Zij weten wat er speelt en wat nodig is. Zo dragen lokale teams bij aan het verbeteren van de toegang tot zorg en ondersteuning.  Het inrichten van lokale teams vraagt veel van gemeenten en regio’s, vooral op het gebied van de samenwerkingsstructuur met partners. Hoe pak je dat aan?

Hoe pak je dat aan?

Het doel van het inrichten van lokale teams is om geïntegreerde en toegankelijke dienstverlening te bieden die aansluit bij de behoeften van de inwoners. Dit vraagt om een goede afstemming tussen verschillende diensten en professionals, zodat inwoners efficiënt geholpen worden. Wat is daarvoor nodig?

In de handreiking  ‘De juiste professional op de juiste plek in het lokale team’, ontwikkeld door Samenwerkende beroepsverenigingen Zorg voor de Jeugd, heeft KPMG verschillende voorwaarden voor het inrichten van een lokaal team gesteld:

  • Maak voldoende inhoudelijke (specialistische) expertise aan de voorkant beschikbaar, zodat problematiek tijdig en in de breedte herkend wordt. Anders ga je doormodderen en werk je niet aan passende zorg.

  • Lokale teams horen de individuele én collectieve vraagstukken van de wijk te reflecteren. Investeren in het kennen van de wijk is cruciaal. Pas lokale teams erop aan. Met specialistische teams wordt aansluiting met wijkpartijen belangrijker, daar die vaak niet wijkgebonden werken. 

  • Een lokaal team levert ook zelf (kortdurende) ondersteuning, zodat zij flexibeler zijn in het leveren van maatwerk en op- en afschalen, zelf inhoudelijk de regie kunnen voeren en beter een vinger aan de pols kunnen houden. 

  • Een goede visie dwingt keuzes af en maakt ze consistent en uitlegbaar naar alle betrokkenen. Durf als beleidsbeslisser keuzes te maken: blijf niet ‘hangen’ in beleid en ontwikkel de visie in dialoog met partijen in de wijk als een randvoorwaarde voor samenwerking.

  • Je kunt niet werken aan samenwerking met een (sterk) wisselend aanbieders veld. Beperk het aantal aanbieders en bouw de samenwerking op. Zo leg je ook de basis voor gezamenlijk leren en verbeteren.

Tools en onndersteuning

  • 01

    De ondersteuningslijn ‘Stevig Lokale Teams’ van de VNG ondersteunt en stimuleert gemeenten en uitvoeringsorganisaties om de beweging naar sterke lokale teams te maken.

  • 02

    De Zelfscan Sterke lokale teams beschrijft de basisvereisten waaraan lokale teams moeten voldoen om adequaat te kunnen handelen bij onveiligheid in afhankelijkheidsrelaties en/of ontwikkelingsbedreigingen van minderjarigen.

  • 03

    Het Richtinggevend Kader geeft 13 basiskenmerken van toegang en lokale teams, met vanaf eind 2024 ook de VIT

  • 04

    De handreiking ‘Basisfuncties voor lokale teams in kaart’ van KPMG biedt inzicht in de 5 belangrijkste inzichten, de routekaart en de basisfuncties van lokale teams.

  • 05

    De handreiking ‘De juiste professional op de juiste plek in het lokale team’ is een verdieping op het KPMG-rapport en biedt ondersteuning voor professionals door een praktijkgericht perspectief te geven.

Voorbeelden

In de handreiking ‘Basisfuncties voor lokale teams in kaart’ geeft KPMG schetsen van lokale praktijken waarin de basisfuncties per gemeente worden uitgelicht. Hieronder een aantal voorbeelden. Alle voorbeelden lezen? Je vindt het terug in de handreiking vanaf pagina 40 t/m 85.

Meer informatie

Schakel de hulp van een regioadviseur in of neem contact met ons op.

Heb je advies of ondersteuning nodig bij het inrichten van lokale teams? Onze regioadviseurs zijn er om te helpen.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

zorgverlener legt uit

Toegang tot ondersteuning in jouw gemeente optimaliseren

Is het in jouw gemeente makkelijk om contact op te nemen met de gemeente? Veel gemeenten zijn bezig met het verbeteren van deze toegang. Bekijk hoe je dat doet en leer van voorbeelden uit andere gemeenten.

gesprek

Inrichten van lokale teams

Het inrichten van lokale teams vraagt veel van gemeenten en regio’s, vooral op het gebied van de samenwerkingsstructuur met partners. Lees hier hoe je dat aanpakt en welke tools en ondersteuning je daarbij kunnen helpen.


Mede mogelijk gemaakt door: