• Inspiratie
  • Welke hulp moet het lokale team zelf kunnen bieden?
groepsgesprek

31 oktober 2024

Welke hulp moet het lokale team zelf kunnen bieden?

Gemeenten zijn actief bezig met het optimaliseren van hun toegang. Toegang gaat over de manier waarop inwoners met hen in contact kunnen komen voor ondersteuning of dagelijks functioneren. Een van de maatregelen om de toegang te verbeteren, is door in te zetten op lokale teams. Namens de gemeente ondersteunen zij op lokaal niveau de inwoners van een wijk. Maar welke hulp moet het lokale team zelf kunnen bieden? In dit artikel lees je er meer over.

Deel deze pagina:

Het belang van lokale teams

Een lokaal team is een professioneel team dat inwoners van een gemeente helpt. Het team bestaat uit verschillende professionals met uiteenlopende expertises en komt in actie als er in de buurt of wijk vragen of zorgen zijn. Het doel van het inrichten van lokale teams is om geïntegreerde en toegankelijke dienstverlening te bieden die aansluit bij de behoeften van de inwoners. Hiermee wordt de toegang geoptimaliseerd.

Welke hulp biedt het lokale team?

In heel Nederland staan lokale teams klaar om inwoners ondersteuning en hulp te bieden. Hoe zij werken en georganiseerd zijn is zeer divers. Iedere gemeente bepaalt zelf welke taken het lokale team uitvoert. Het Richtinggevend Kader brengt aan de hand van 13 basiskenmerken in beeld wat gemeenten kunnen doen om toegang tot hulp en ondersteuning voor inwoners te optimaliseren.

Wat dit betekent voor de inrichting van het lokale team wordt geconcretiseerd in het VerkenningsInstrument Toegang (VIT) welke in februari 2025 verschijnt. Het VIT is een interactieve tool die gemeenten helpt te bepalen waar zij staan ten opzichte van de 13 elementen van het Richtinggevend Kader. Dit helpt bij het lokaal prioriteren van welke ontwikkelingen nodig en gewenst zijn.

Lokale teams bij jeugdhulp

In de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 staat omschreven wat er nodig is om de toegang tot jeugdhulp te verbeteren. Hierin wordt gesteld dat lokale teams niet alleen toegang verlenen tot lokale voorzieningen, maar ook zelf lichte hulp verstrekken. Daarbij krijgen de lokale teams de komende jaren ook een grotere rol bij begeleiden en bijstaan van gezinnen en huishoudens die te maken hebben met onveiligheid, zoals huiselijk geweld of kindermishandeling.

De ondersteuningslijn Stevige Lokale Teams vanuit het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) schetst 7 essentiële kenmerken van een stevig lokaal team. Daarnaast biedt dit gemeenten de mogelijkheid om met transformatiecoaches, buddy’s en evidence based-werkpakketten snel aan de slag te gaan met de belangrijkste thema’s uit het Richtinggevend Kader.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant


Mede mogelijk gemaakt door: