
25 april 2025
Uit de praktijk: hoe regio Groningen vastlopende samenwerkingspatronen weer in beweging krijgt
Kijken naar wat er écht speelt
Een patroonanalyse geeft inzicht in dat wat er onder de oppervlakte van een samenwerking speelt. Zonder te wijzen of te oordelen. “Het is een manier om samen het goede gesprek te voeren,” legt Inge Zwaan, regioadviseur bij Platform Sociaal Domein en betrokken bij de aanpak in Groningen uit. “Door met elkaar te kijken naar terugkerende patronen in samenwerking of beleid, krijg je zicht op wat er echt speelt, zonder dat je iemand de schuld geeft of blijft hangen in incident.”
Voorbeeld uit de praktijk: justitiële bedden in Groningen
In Groningen wordt de analyse ingezet op het thema ‘justitiële bedden’. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin personen met een forensische achtergrond onverwacht in de gemeente komen, zonder overdracht of afstemming. Een herkenbaar probleem in meerdere regio’s, dat druk legt op de zorg en samenwerking. “Dankzij de patroonanalyse ontdekken we hoe beleid en werkwijzen, vaak met de beste intenties, elkaar onbedoeld in de weg zaten”, vertelt Inge Zwaan.
“Het dwingt je om uit te zoomen en in kaart te brengen wat je niet ziet als je er middenin zit”, vertelt Louise van Opzeeland, beleidsadviseur Zorg en Veiligheid bij de gemeente Groningen en deelnemer van het traject. Door patronen in beleid, toezicht en financiering zichtbaar te maken, ontstaan nieuwe oplossingen.
Voorbeeld van patroon in Groningen
Van inzicht naar actie
De inzichten uit de patroonanalyse worden in Groningen gedeeld in verschillende beleids- en samenwerkingskringen. Steeds meer regio-partners raken enthousiast over deze nieuwe manier van kijken naar de samenwerking. Daarnaast wordt gewerkt aan het koppelen van inzichten aan data, zoals het aantal betrokken zorgbedden. “Dat helpt om het gesprek te voeren aan meerdere tafels”, licht Inge Zwaan toe.
Breed inzetbaar
Wist je dat de patroonanalyse breed inzetbaar is? Overal waar meerdere partijen samenwerken en knelpunten ervaren, helpt deze methodiek om beweging te creëren. “Of het nu gaat om ketensamenwerkingen, programma’s of beleidsvraagstukken: zodra er interactie is, zijn er patronen. En die kun je onderzoeken”, aldus Inge Zwaan.
De regioadviseurs van Platform Sociaal Domein zijn speciaal opgeleid om dit proces te begeleiden, onafhankelijk en met oog voor duurzame verandering.
Ook anders kijken naar samenwerking?
Benieuwd wat patroonanalyse voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons met de regio-adviseur in jouw regio, we denken graag mee.
Ook interessant
Wetsvoorstel Versterking regie op de volkshuisvesting
Het wetsvoorstel geeft gemeenten meer sturing op de woningnood en ligt bij de Tweede Kamer. In dit artikel lees je de belangrijkste veranderingen en hoe jouw gemeente zich kan voorbereiden.
Alles wat je moet weten over kenniswerkplaatsen
Kenniswerkplaatsen koppelen kennis aan praktijk voor innovatieve oplossingen in het sociaal domein. Ontdek wat ze zijn, wat ze opleveren en hoe je zelf start met subsidie.
Dit moet je weten over de Wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden (WGS)
Betere mogelijkheden tot gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden