gallerij

30 september 2024

Toegang tot goede zorg: wat werkt?

Voor inwoners is het essentieel: goede toegang tot zorg en ondersteuning. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe is het met die gemeentelijke toegang gesteld?

Deel deze pagina:

Optimaliseren toegang

Regelmatig verschijnen er rapporten dat dat beter kan. Onlangs nog van de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd. Ondertussen zijn gemeenten voortdurend bezig hun toegang voor inwoners te optimaliseren. Ook is er inmiddels best wat bekend over wat daarbij behulpzaam is en wat niet.

Bronnenoverzicht: rapporten rondom toegang

Om gemeenten daarin te inspireren, brengen de VNG en Movisie daarom 2 documenten uit. Om te beginnen een bronnenoverzicht, verzorgd door Movisie, van vrijwel alle beschikbare rapporten rondom toegang. Dit overzicht laat naast tekortkomingen ook zien waar succesfactoren liggen: in bijvoorbeeld laagdrempelig contact, een gezamenlijke visie, nauwe samenwerking of de afwezigheid van schotten.

Essay 'Nieuwsgierig verbeteren'

Het tweede document is het VNG-essay Nieuwsgierig verbeteren (pdf, 1,4 MB), geschreven door Rienk Janssens, dat op speelse wijze en vanuit veranderkundige inzichten gemeentelijke praktijken langsloopt op zoek naar een ‘goed werkend toegangsmodel’. Zijn bijna 8 jaar durende zoektocht levert waardevolle inzichten op: over de (soms rauwe) praktijk van wijkteams, over werkzame functionaliteiten en over wel of geen acceptabele verschillen.

Uitgangspunten voor een gemeentelijke visie op toegang en lokale teams

Vanuit de inzichten uit beide documenten en andere trajecten heeft de VNG commissie Zorg, Jeugd, Onderwijs 3 uitgangspunten benoemd voor een gemeentelijke visie op toegang en lokale teams (met ruimte voor lokale invulling):

  1. De ervaringspraktijk (van inwoners en uitvoeringsmedewerkers) wordt betrokken bij het vormgeven van beleid en van de uitvoering.

  2. Integrale toegang en meer inzet voor de dienstverlening voor inwoners in kwetsbare situaties.

  3. Actieve lokale teams volgens de kenmerken van de stevige lokale teams van de Hervormingsagenda Jeugd.

De komende tijd werken we deze uitgangspunten samen met gemeenten uit in een richtinggevend kader of propositie.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

Wetsvoorstel Versterking regie op de volkshuisvesting

Het wetsvoorstel geeft gemeenten meer sturing op de woningnood en ligt bij de Tweede Kamer. In dit artikel lees je de belangrijkste veranderingen en hoe jouw gemeente zich kan voorbereiden.

Alles wat je moet weten over kenniswerkplaatsen

Kenniswerkplaatsen koppelen kennis aan praktijk voor innovatieve oplossingen in het sociaal domein. Ontdek wat ze zijn, wat ze opleveren en hoe je zelf start met subsidie.

Dit moet je weten over de Wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden (WGS)

Betere mogelijkheden tot gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden


Mede mogelijk gemaakt door: