
8 april 2025
Schrijf nu in voor leerkring VIT en praktijkkring Toegang
Eind mei starten de leerkring Verkenningsinstrument Toegang (VIT) en de praktijkkring Toegang in uitvoering. De leerkring VIT ondersteunt gemeenten bij het proces van invullen van het VIT en de praktijkkring Toegang in uitvoering biedt verdieping en ondersteuning bij de praktische toepassing van de uitgangspunten van het Richtinggevend kader (RK). Het aantal plekken is beperkt, dus meld je snel aan via toegang@vng.nl!
Leerkring VIT
In deze leerkring doorlopen gemeenten tegelijkertijd het proces van het VIT en wisselen hierover uit. De stappen van het VIT-proces, zoals beschreven in de VIT-instructievisual, worden gezamenlijk doorlopen. Hierbij ligt de aandacht, ondersteuning en uitwisseling met name op de voorbereidingsfase, de fase van het ophalen van de drie perspectieven. De doorlooptijd van deze leerkring is ongeveer 3 maanden.
Praktijkkring Toegang in uitvoering
De focus in deze praktijkkring ligt op verdieping en praktische toepassing van de uitgangspunten van het RK, waarbij nadrukkelijk ervaringskennis van inwoners en uitvoering wordt betrokken. Van tevoren bepalen de deelnemers gezamenlijk met welke uitgangspunt(en) ze in deze praktijkkring aan de slag gaan. De aandacht, ondersteuning en uitwisseling ligt hier met name op het doen en het van en met elkaar leren. De bedoeling is dat je actief bij elkaar op ‘doe-bezoek’ gaat, waardoor je inspiratie brengt en haalt vanuit je eigen praktijk. De doorlooptijd van deze praktijkkring is ongeveer 5-6 maanden.
Geef bij het inschrijven voor de praktijkkring aan met welke uitgangspunt(en) je aan de slag wilt. Bij de keuze voor meerdere uitgangspunten graag een prioritering aangeven. Dan maken we via ‘meeste stemmen gelden’ een keuze.
Lees meer: Uitwisseling gemeenten bij het VIT en het RK | VNG
Ook interessant
Wetsvoorstel Versterking regie op de volkshuisvesting
Het wetsvoorstel geeft gemeenten meer sturing op de woningnood en ligt bij de Tweede Kamer. In dit artikel lees je de belangrijkste veranderingen en hoe jouw gemeente zich kan voorbereiden.
Alles wat je moet weten over kenniswerkplaatsen
Kenniswerkplaatsen koppelen kennis aan praktijk voor innovatieve oplossingen in het sociaal domein. Ontdek wat ze zijn, wat ze opleveren en hoe je zelf start met subsidie.
Dit moet je weten over de Wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden (WGS)
Betere mogelijkheden tot gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden