
12 februari 2025
De grote opgaven 2025: versterken samenwerking op onze thema’s
Toekomstbestendige ondersteuning
In 2025 bouwen we in een nieuwe samenstelling door aan Platform Sociaal Domein. Wietske Veltman, manager Platform Sociaal Domein, heeft in januari afscheid genomen. Ze kijkt met trots terug: “Twee jaar geleden ging ik deze uitdaging aan. Ik ben trots op alle collega’s, opdrachtgevers en partners voor wie samenwerken in deze complexe opgaven kwetsbaarheid vraagt. Veranderen gaat niet vanzelf. Maar als je voorbij vandaag en morgen denkt, dan houd je de energie om door te gaan.” Platform Sociaal Domein heeft een fijne interimmanager gevonden die het stokje van Wietske overneemt. Deze rol wordt per februari ingevuld door Carijn Tulp, voorheen coördinator van de regioadviseurs.
Verder professionaliseren en de basis op orde: daar ligt de focus van Platform Sociaal Domein voor de eerste helft van 2025. Dit realiseren we met behulp van vier actielijnen:
Blik op de regio: we zetten regiodata, ervaringsdeskundigen en kennisdeling in om invulling te geven aan de vijf inhoudelijke opgaven.
Versterken online platform: we bouwen aan een toegankelijker én gebruiksvriendelijker online platform.
Gerichte samenwerking met partners: door kennis te verbinden en versterken, zowel binnen als buiten de regio, versterken we onze samenwerkingen. Op 20 maart 2025 brengen we tijdens de Sociale Toer werelden samen voor één sociaal domein.
Verduurzaming interne organisatie: we zetten in op een professionele en toekomstbestendige interne organisatie. Met duidelijke rollen, stabiele financiering en een sterke positie als kennispartner leggen we de basis voor de toekomst.
Inhoudelijke opgaven in 2025
Medisch-sociaal
In 2025 bouwen we aan regionale netwerken rondom medisch-sociale vraagstukken en sluiten we aan bij ondersteuningsbehoeften in de regio. Het verbinden van initiatieven zoals IZA, de Vliegende Brigade en werkplaatsen staat centraal. Het momentum van een nieuw akkoord zetten we in om de positie van ons platform te versterken. Belangrijke mijlpalen zijn de lancering van het expertteam domeinoverstijgend samenwerken, het optrekken met kenniswerkplaatsen, het versterken van relaties met zorgverzekeraars en het uitlichten van voorbeeldprojecten.
Wonen & zorg
In deze opgave staat het vergroten van kennis over methoden en praktijkvoorbeelden om dakloosheid te voorkomen en aan te pakken centraal. Hierin trekken we op met andere initiatieven, zoals Etvi en Landelijk Gemeentelijk Netwerk 16-27. Door het organiseren van (regionale) themasessies, online inloopmomenten en webinars, stimuleren we kennisdeling. Meer weten over onze evenementen? Houd onze agenda in de gaten. Bovendien spelen we een actieve rol in het uitwerken en delen van praktijkvoorbeelden. We toetsen of deze producten aansluiten bij de behoeften van gemeenten.
Zorg & veiligheid
In 2025 zetten we onze werkzaamheden in het actieprogramma Grip op Onbegrip voort. We sluiten aan bij de interdepartementale aanpak voor personen met verward gedrag en verkennen mogelijke ondersteuning bij het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Belangrijke mijlpalen zijn het beschikbaar stellen van geleerde lessen en het bouwen van een community op dit thema. Doorlopend worden signalen uitgewerkt, netwerken onderhouden en zoeken we afstemming met partners zoals BE-grip, ZonMw en de stuurgroep Zorg en Veiligheid. Daarnaast dragen we bij aan de samenwerkingsagenda van Zorg en Veiligheidshuizen.
Stevige lokale teams & toegang
We werken aan een sterkere sociale basis en het verstevigen van lokale teams, met als doel meer samenhang en duidelijkheid in de ondersteuning: één verhaal, één opdracht en één opdrachtgeversoverleg. Daarnaast zetten we ons in op beter overzicht én inzicht in de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden, zodat gemeenten en ketenpartners een weloverwogen keuze kunnen maken in het aanbod. Een belangrijke mijlpaal in het eerste kwartaal is de ontwikkeling van een praatplaat voor regioadviseurs die gemeenten helpt bij het bieden van de meest passende hulp. Ook wordt gewerkt aan procesafspraken om inzicht te krijgen in het gebruik van ondersteuningsaanbod per gemeente. In het tweede kwartaal ligt de focus op het concretiseren van opgavesturing en het versterken van afstemming met ketenpartners en kennispartners, zodat de ondersteuning aan gemeenten en lokale teams effectiever en efficiënter wordt.
Samen sterker in 2025
Met de actielijnen en inhoudelijke opgaven zetten we ons in om de onderlinge samenwerking in het sociaal domein in 2025 nog sterker te maken. Of het nu gaat om regionale netwerken, kennisdeling of ondersteuning bij complexe vraagstukken. Kan jouw gemeente ondersteuning gebruiken bij het inrichten van en samenwerken in het sociaal domein in 2025? Neem contact op met een van onze regioadviseurs.
Ook interessant
Wetsvoorstel Versterking regie op de volkshuisvesting
Het wetsvoorstel geeft gemeenten meer sturing op de woningnood en ligt bij de Tweede Kamer. In dit artikel lees je de belangrijkste veranderingen en hoe jouw gemeente zich kan voorbereiden.
Alles wat je moet weten over kenniswerkplaatsen
Kenniswerkplaatsen koppelen kennis aan praktijk voor innovatieve oplossingen in het sociaal domein. Ontdek wat ze zijn, wat ze opleveren en hoe je zelf start met subsidie.
Dit moet je weten over de Wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden (WGS)
Betere mogelijkheden tot gegevensdeling binnen samenwerkingsverbanden