Netwerkdag Landelijk Gemeentelijk Netwerk 16-27 jaar
Benieuwd hoe je als gemeente jongeren in een kwetsbare positie kunt ondersteunen op de 'Big 5' levensgebieden: support, wonen, school & werk, inkomen, welzijn?
Benieuwd hoe je als gemeente jongeren in een kwetsbare positie kunt ondersteunen op de ‘Big 5’ levensgebieden: support, wonen, school & werk, inkomen, welzijn? Ben je opzoek naar actuele kennis en mooie praktijkvoorbeelden? En wil je in contact komen met andere gemeenten die zich inzetten voor een betere overgang van jeugd naar volwassenheid? Kom dan 26 juni naar de Netwerkdag van het Landelijk Gemeentelijk Netwerk 26-27!
In het plenaire deel van de bijeenkomst neemt Aukje Hilderink (adviesbureau AEF) ons mee in het onderzoek dat zij in opdracht van het ministerie van VWS deed naar de manier waarop gemeenten inhoudelijk invulling geven aan de overgang van jeugdhulp naar volwassenheid. Welke knelpunten, sturingsmechanismen en goede voorbeelden kwam zij in dit onderzoek tegen? Met welke aanbevelingen kunnen gemeenten concreet aan de slag om de overgang van jeugdhulp naar volwassenheid soepeler te laten verlopen? En hoe kijken Germain Miedema en Nicky den Heeten vanuit hun ervaringskennis hier tegenaan? Na het plenaire deel kun je twee interessante deelsessies bijwonen en aansluitend gebruik maken van de netwerklunch.
De Netwerkdag is bedoeld voor gemeentelijke medewerkers, zoals programmamanagers of projectleiders 18-/18+, (overkoepelende) (beleids)medewerkers 16-27, jeugd, sociaal domein, wmo, schulddienstverlening, werk en inkomen, en/of onderwijs. Geef de (integrale) aanpak in jouw gemeente een boost door ook je collega's van aanpalende beleidsdomeinen mee te nemen! Beleidsmedewerkers op het dossier 16-27 bij het rijk en landelijke kenniscentra zijn ook welkom op de Netwerkdag.
Bekijk hieronder de deelsessies en geef je snel op!
Het programma
Tijd: Inloop 09:30 uur, inhoudelijk programma 10:00-12:30 uur, aansluitend (netwerk)lunch
Locatie: Bar Beton, Station Amersfoort Centraal
Prijs: Gratis
De deelsessies
Deelsessieronde 1 (10:50 – 11:35 uur)
1. Van denken naar doen: aanpak 16-27
Om jongeren tussen de 16 en 27 jaar in een kwetsbare positie goed te kunnen ondersteunen, is een integrale aanpak nodig die de leefgebieden van de Big 5 met elkaar verbindt. Vaak weten we wel ongeveer wat we willen bereiken en wat daarvoor nodig is, maar stranden mooie ideeën tussen denken en doen. Hoe krijg je nu voldoende scherp welke stappen jouw gemeente (nog) te zetten heeft? Wat kun je als eerste concrete stap doen? In deze sessie worden de mouwen opgestroopt en ga je aan de slag! Aukje Hilderink (adviseur, adviesbureau AEF) en Wanda van der Zee (regio-adviseur, Platform Sociaal Domein) dagen je uit aan de slag te gaan met een concreet plan voor je gemeente om de overgang van jeugd naar volwassenheid voor jongeren in een kwetsbare situatie te verbeteren.
2. Toekomstige (digitale) dienstverlening bij 18 jaar worden
De (digitale) overheidsdienstverlening rond de levensgebeurtenis ‘18 jaar worden’ is momenteel erg verkokerd en een log administratief proces. Jongeren moeten zelf aanvragen waar ze recht op hebben en zorgen dat ze hun zaken op orde hebben. Dit gaat niet elke jongere even goed af en kan grote financiële gevolgen hebben. Diverse gemeenten en andere overheids- en maatschappelijke organisaties benaderen jongeren die 18 jaar worden al proactief met informatie die zij moeten regelen, maar verder dan dit gaat het vaak nog niet. Tal van projecten om de (digitale) dienstverlening beter te maken voor deze doelgroep focust zich nog vooral op (kleine) korte termijn verbeteringen. Johan Posseth (adviseur) en Auke Klein Entink (onderzoeksmedewerker) van Staat van de Uitvoering werken aan een publicatie (voorzien in september) over de stip op de horizon voor (digitale) dienstverlening aan jongeren die 18 worden. In deze deelsessie verkennen ze graag met jou hoe de dienstverlening voor deze specifieke doelgroep er idealiter uit ziet en hoe we daar kunnen komen. Deel jouw ideeën en laat je inspireren door de toekomst!
3. Jongerenregisseurs: één plan, één traject voor dak- en thuisloze jongeren
De gemeente Haarlem werkt sinds 2019 met jongerenregisseurs voor de begeleiding van dak- en thuisloze jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 23 jaar. Deze regisseurs hebben affiniteit met- en kennis van deze doelgroep, en zijn gespecialiseerd in toekomstgericht werken. Zij werken met de Zelfredzaamheidsmatrix die gebruikt wordt om alle leefgebieden in kaart te brengen. In deze deelsessie vertellen Rona Veldman en Javer Hannani (team Dak- en Thuisloze Jongeren, Centrum voor Jeugd en Gezin Kennemerland) over de werkwijze in Haarlem. Hoe ziet de begeleiding van de jongeren er in de praktijk uit? Welke 'olifantenpaadjes' in verschillende organisaties vergemakkelijken het werken voor de jongerenregisseurs? En welke interventies dragen in Haarlem bij aan (de doorstroom naar) huisvesting voor deze jongeren? Naast succesfactoren delen de jongerenregisseurs in deze sessie welke elementen in de aanpak nog extra aandacht vragen.
4. Preventie van delinquent gedrag: Integrale Persoonsgerichte Toeleiding naar Arbeid (IPTA)
In deze deelsessie nemen Selma Bommel (projectleider IPTA), Faas Panhuyzen en Soufyan Boulaasal (IPTA-coaches) van de gemeente Amersfoort je mee in de IPTA-werkwijze. Binnen deze aanpak worden jongeren in de leeftijd van 16-27 jaar zonder (zinvolle) dagbesteding - en waarbij er daarnaast tenminste één andere risicofactor aanwezig is - intensief begeleid door een IPTA-coach. In de begeleiding staat toeleiding naar arbeid (of school) centraal. Ben jij benieuwd wat IPTA precies inhoudt en op welke manier de aanpak kan bijdragen aan preventie van delinquent gedrag? Wil je weten hoe de IPTA-coaches domeinoverstijgend samenwerken binnen de gemeente, zodat zij de jongeren kunnen helpen op de verschillende domeinen? En wat hiervoor nodig is en welke lessen zij hierin hebben geleerd? In deze deelsessie kom je het allemaal te weten!
Deelsessieronde 2 (11:45 – 12:30 uur)
1. Van denken naar doen: aanpak 16-27
Om jongeren tussen de 16 en 27 jaar in een kwetsbare positie goed te kunnen ondersteunen, is een integrale aanpak nodig die de leefgebieden van de Big 5 met elkaar verbindt. Vaak weten we wel ongeveer wat we willen bereiken en wat daarvoor nodig is, maar stranden mooie ideeën tussen denken en doen. Hoe krijg je nu voldoende scherp welke stappen jouw gemeente (nog) te zetten heeft? Wat kun je als eerste concrete stap doen? In deze sessie worden de mouwen opgestroopt en ga je aan de slag! Aukje Hilderink (adviseur, adviesbureau AEF) en Anner Bindels (regioadviseur, Platform Sociaal Domein) dagen je uit aan de slag te gaan met een concreet plan voor je gemeente om de overgang van jeugd naar volwassenheid voor jongeren in een kwetsbare situatie te verbeteren.
2. Aan de slag met integrale suïcidepreventie
Suïcide is in Nederland de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tot 30 jaar. In 2024 stierven 312 jongeren aan suïcide. Afgelopen tien jaar nam het aantal zelfdodingen onder deze doelgroep met 33% toe. Per 1 januari 2026 wordt de Wet integrale suïcidepreventie van kracht. Op lokaal niveau betekent dit dat gemeenten de taak hebben om gerichte acties en plannen te ontwikkelen om suïcides te voorkomen. Dit is een mooie kans om een effectief suïcidepreventiebeleid op te zetten in jouw regio of gemeente. Maar welke acties zijn het meest effectief? Hoe begin je? In deze deelsessie staat Ellen Krijnen (beleidsmedewerker, VNG) stil bij de nieuwe wet en de middelen die vrijkomen voor een lokale aanpak. Vicky Verschoor (manager programma's) en Evelien van Goor (kwartiermaker suïcidepreventie) van 113 Zelfmoordpreventie vertellen welke mogelijkheden er zijn om als gemeente aan de slag te gaan met suïcidepreventie. Neem deel aan deze deelsessie als je wil weten hoe je een (domeinoverstijgende) lokale aanpak neerzet of hoe je vanuit jouw beleidsterrein kunt bijdragen aan suïcidepreventie onder jongeren!
3. Jongeren uit de financiële zorgen
Veel jongeren in de leeftijd tussen 16 en 27 jaar ervaren op het pad naar volwassenheid problemen op één of meerdere leefgebieden, waaronder financiën. Ze hebben vaak weinig zicht op hun inkomsten en uitgaven en zijn onvoldoende weerbaar tegen de vele verleidingen die op de loer liggen. Het is belangrijk dat jongeren met financiële zorgen en/of schulden worden bereikt op een manier die bij hen aansluit. Maar hoe zorg je er als gemeente voor dat zij zich aangesproken voelen en zich herkennen in de ondersteuning van de gemeente? En dat je de juiste interventies biedt om deze doelgroep te helpen? Ahmed Ajjaji (procesbegeleider Verbinden Schuldendomein, VNG) staat in deze sessie stil bij de handreiking ‘Jongeren uit de financiële zorgen’. Hij neemt ons mee in de werkzame elementen voor (het versterken van) passende schuldhulpverlening aan jongeren en het belang van samenwerking met andere gemeentelijke afdelingen, die zich vanuit hun kerntaak ook op jongeren richten.
4. Aanpak 18-/18+: hoe doe je dat goed, samen mét jongeren?
Goed beleid is beleid dat effectief is voor de jongeren voor wie het beleid bedoeld is. Wie weten eigenlijk het best welke effecten het beleid heeft? Het antwoord op deze vraag ligt voor de hand: de jongeren zelf. Maar hoe werk je gelijkwaardig samen met jongeren die misschien wel in een heel kwetsbare positie zitten? Want natuurlijk vindt iedereen participatie in beleidsprocessen belangrijk; maar dat op een betekenisvolle manier vormgeven, zodat het beter beleid oplevert én ervaringskenners zelfvoldoening geeft, is makkelijker gezegd dan gedaan. In deze sessie beklimmen Bram Eigenhuis (projectleider, Jimmy's) en een jonge ervaringskenner samen met jou de participatieladder en delen zij onderweg praktische tips & tricks. Benieuwd naar welke volgende stap jouw gemeente kan zetten om participatie vorm te gaan geven of naar een next level te brengen? Kom dan naar deze deelsessie!