Leergang privacy en gegevensdeling in het sociaal domein: zo doe je dat!
Leergang privacy en gegevensdeling in het sociaal domein: zo doe je dat!
Waarom deze leergang?
Bij de decentralisaties in 2015 klonk het eenvoudig: 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur. In de praktijk blijkt dit echter complex door de samenwerking tussen professionals van verschillende organisaties met diverse wet- en regelgeving. Dit leidt vaak tot misverstanden en problemen, vooral rondom gegevensdeling. Het succes ligt in het maken van heldere, juridisch verantwoorde afspraken en het zorgvuldig inrichten van processen. Alleen zo kunnen professionals een inwoner effectief en zonder onnodige discussies helpen.
Voor wie?
Deze leergang is bedoeld voor medewerkers die bij gemeenten en ketenpartners verantwoordelijk zijn voor de samenwerking bij meervoudige problematiek in het sociaal domein, waaronder: privacyofficers, functionarissen gegevensbescherming (FG’s) en beleidsadviseurs. Deelname als duo (beleidsadviseur en privacyofficer) wordt aangemoedigd!
Wat leer je
Aan het einde van deze leergang weet jij precies:
- 01
Wanneer je kunt spreken van meervoudige problematiek
- 02
Wanneer een gecoördineerde aanpak in het sociaal domein noodzakelijk is (module 1).
- 03
Hoe je een juridische grondslag voor gegevensdeling construeert of beoordeelt op rechtmatigheid (module 2).
- 04
Hoe je samenwerking en werkwijzen in het sociaal domein zo organiseert dat gegevensverwerking voldoet aan de eisen van zorgvuldigheid van de privacywetgeving (module 3).
- 05
Hoe je uitvoerende professionals praktische handvatten geeft om zorgvuldig samen te werken (module 4).
Wat kun je verwachten?
De leergang bestaat uit:
• Startbijeenkomst (kick-off): Kennismaking en introductie• Vier modules: o 1. Maatschappelijke opgave en bestuurlijk vraagstuko 2. Juridisch vraagstuko 3. Organisatiekundig vraagstuko 4. Uitvoeringsvraagstuk
De gids ‘Gegevensverwerking bij samenwerking in het sociaal, zorg- en veiligheidsdomein’ vormt de theoretische basis.
• Twee intervisiebijeenkomsten: Toepassen van vraagstukken op jouw praktijk• Twee webinars: Wams/Wgs en Beroepsgeheimen/Handhaving vs. toeleiding en hulpverlening• Opdrachten en eindpresentatie: Tijdens de leergang werk je aan een eindopdracht die uit deelopdrachten bestaat. Met een groepje werk je aan een deelopdracht. Hoewel de eindpresentatie niet wordt beoordeeld met een cijfer, is het geven van een eindpresentatie verplicht.
De docenten zijn beschikbaar voor tussentijdse vragen en coaching op jouw advies (maximaal 2 uur advies op maat/coaching gedurende de leergang).
Data
Start 27 maart 2025 - Einde 3 juli 2025
Praktische informatie
• Uiterste aanmelddatum: 7 februari 2025
• Kosten: Gratis
• Aantal deelnemers: 15
• Locatie: Een mix van fysieke en online bijeenkomsten
• Tijdsinvestering: Gemiddeld 4 uur per week. Dit is inclusief deelname aan de online en fysieke bijeenkomsten (exclusief reistijd), voorbereiding per online module (2 uur per module), voorbereiding en afstemming met de docent voor je eigen vraagstuk tijdens een intervisiebijeenkomst (max 3 uur), voorbereiden eindpresentatie (samen met je groepje, max 4 uur)
• Certificering: Je ontvangt een certificaat als bewijs van succesvolle deelname. Hoewel de leergang niet is geaccrediteerd, bevat het certificaat een beknopte omschrijving van de inhoud. Deze kun je gebruiken om bij jouw certificerende instelling na te vragen of je in aanmerking komt voor studiepunten.
Organisatie en docenten
De leergang wordt georganiseerd door KEN!. Jouw docenten zijn:
- Johannes Homan, privacyjurist sociaal domein Informatie Beveiligingsdienst (VNG-IBD)- Léon Sonneschein, onafhankelijk privacy- en organisatiedeskundige- Hans Versteeg, expert privacy en gegevensdeling in het zorg- en veiligheidsdomein (VNG)
KEN! richt zich op het oplossen van privacy- en gegevensdelingsvraagstukken in het sociaal, zorg- en veiligheidsdomein. Door netwerken van professionals en organisaties te vormen en te faciliteren, ontwikkelen zij samen kennis en oplossingen voor de inrichting van gegevenswerking bij samenwerking rond deze complexe maatschappelijke vraagstukken. KEN! is onderdeel van Platform Sociaal Domein.
Aanmelden en vragen
We gaan ervan uit dat je de beginselen van het sociaal domein en de AVG kent en voldoende tijd kunt vrijmaken voor de bijeenkomsten en het huiswerk.
Meld je aan door je motivatiebrief, cv en een kort praktijkvraagstuk te mailen naar ken@vng.nl. Ook als je vragen hebt, kun je naar dit adres mailen.
Ook interessant
Samen optrekken: werkplaatsen en gemeenten voor een inclusieve samenleving
Tijdens deze online bijeenkomst verkennen we samen hoe je kennis kunt inzetten om uitdagingen in jouw gemeente aan te pakken.
Webinar Toekomstgericht Werken: het Toekomstplan
Hoe kun je het toekomstplan vormgeven? Wat zijn ervaringen van andere gemeenten met het betrekken van zorgaanbieders?