blokken

Samenwerken bij inkoop voor jeugdhulp

Lees meer over hoe gemeenten samen met zorgaanbieders, professionals en cliënten kunnen zorgen voor een integrale jeugdhulpaanpak. Het biedt een brochure over zeven goede gewoonten in de inkoop van jeugdhulp én benadrukt het belang van samenwerking en goed opdrachtgeverschap.

Deel deze pagina:

Opgave

Gemeenten staan de komende jaren voor een flinke opgave: de jeugdhulp verbeteren en tegelijkertijd betaalbaar houden. Dit vraagt om een duurzame samenwerking tussen opdrachtgever (regio’s) en de aanbieders, professionals en cliënten. Gemeenten staan voor belangrijke keuzes: hoe regelen we de toegang tot jeugdhulp, welke hulp leveren aanbieders en hoe wordt dit gefinancierd?



Aanpak

Door samen te werken bij het inkopen van jeugdhulp dragen we bij aan een integrale aanpak waarbij de cliënt voorop staat. Met als doel minder wisselingen in hulpverleners, betere afstemming onderling en continuïteit van zorg. Van de betrokkenen uit verschillende domeinen, specialismen en sectoren vraagt dit om een sterke onderlinge samenwerking en verbinding. De VNG maakt namens alle gemeenten afspraken met aanbieders die een essentiële, landelijke functie vervullen in het zorglandschap. Voor deze functies sluit de VNG (namens het collectief van gemeenten) raamovereenkomsten waarbinnen gemeenten naar gebruik afrekenen.



Tools en ondersteuning

Brochure ‘Inkoop jeugdhulp - 7 goede gewoonten’

Het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) heeft de brochure ‘Zeven goede gewoonten voor de inkoop van jeugdhulp’ ontwikkeld. De focus lag in het begin voornamelijk op het inrichten van een goed inkoopsysteem: contracteren van zorgaanbieders, inrichten van de backoffice en monitorsystemen, en inrichten van wijkteams. Nu ontstaat steeds meer ruimte om na te denken over wat goed opdrachtgeverschap inhoudt en hoe een regio dit op lange termijn goed vorm kan geven. Een belangrijke leidraad daarbij is contracteren vanuit de bedoeling. De Norm voor Opdrachtgeverschap (NvO), waarmee duiding wordt gegeven aan goed opdrachtgeverschap, helpt hierbij. In de NvO worden de eisen die aan de inkoop van jeugdhulp worden gesteld expliciet benoemd.



Meer informatie

Ben je binnen jouw regio verantwoordelijk voor het inkopen van jeugdzorg? Of wil je samenwerken met andere gemeenten en weet je niet hoe je dit aanpakt? Onze regio adviseurs adviseren, bemiddelen en informeren jou graag over dit onderwerp.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

lezen

Norm voor opdrachtgeverschap

De Norm voor Opdrachtgeverschap helpt gemeenten bij zorginkoop en samenwerking om regio’s te versterken en lasten te verlagen.

blokken

Samenwerken bij inkoop voor jeugdhulp

Hoe kunnen gemeenten effectief samenwerken bij de inkoop van jeugdhulp, met als doel betere zorg en continuïteit voor cliënten?

lezen

Hoofd- en onderaannemerschap

Hoe werkt hoofd- en onderaannemerschap binnen het sociaal domein, waarbij zorgaanbieders samenwerken via hoofdaannemers en onderaannemers?


Mede mogelijk gemaakt door: