Hoofd- en onderaannemerschap
Opgave
Binnen het sociaal domein wordt er vaak gewerkt met hoofd- en onderaannemerschap. Dit wil zeggen dat een aanbieder (de hoofdaannemer) een andere aanbieder (onderaannemer) inzet voor (onderdelen) van de te leveren hulp of ondersteuning. Wat zijn de voor- en nadelen van een dergelijke constructie? En hoe richt je dit zo efficiënt mogelijk in?
Aanpak
Bij onderaannemerschap in de zorg geeft de zorgaanbieder (een deel van) het werk door aan andere zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld zzp’ers of coöperatie. Zowel hoofd- als onderaannemers zijn verantwoordingsplichtig. Als onderaannemer ben je verplicht om een eigen financiële verantwoording openbaar te maken. De afspraken tussen de hoofdaannemer en onderaannemer kun je vastleggen in de opdrachtovereenkomst.
Het doel van hoofd- en onderaannemerschap kan zijn om overzicht te behouden in het contracteren van (zorg)aanbieders. Daarnaast hoeven kleine aanbieders op deze manier niet deel te nemen aan grote inkoopprocedures om zorg in een bepaalde regio te kunnen bieden.
Tools en ondersteuning
Het Ketenbureau i-Sociaal Domein is een project Hoofd- en onderaannemerschap gestart. Het doel is om hoofd- en onderaannemerschap verder te ondersteunen. Dit doen zij door knelpunten in het huidige proces te inventariseren en bestaande mogelijkheden en nieuwe standaarden te ontwikkelen. Tot slot faciliteren zij bij de informatie- en communicatiebehoefte tussen aanbieders.
Meer informatie
Ben je binnen jouw regio verantwoordelijk voor contracten waarin wordt gewerkt met een hoofd- en onderaannemerschap constructie? Heb je vragen over het vastleggen van contracten en afspraken? Neem contact op met één van onze regioadviseurs. Zij adviseren, bemiddelen en informeren jou over dit onderwerp.
Ook interessant
Norm voor opdrachtgeverschap
De Norm voor Opdrachtgeverschap helpt gemeenten bij zorginkoop en samenwerking om regio’s te versterken en lasten te verlagen.
Samenwerken bij inkoop voor jeugdhulp
Hoe kunnen gemeenten effectief samenwerken bij de inkoop van jeugdhulp, met als doel betere zorg en continuïteit voor cliënten?
Hoofd- en onderaannemerschap
Hoe werkt hoofd- en onderaannemerschap binnen het sociaal domein, waarbij zorgaanbieders samenwerken via hoofdaannemers en onderaannemers?