zorgverlener legt uit aan jonge vrouw

Integrale aanpak voor jongeren in een kwetsbare positie

Jongeren in een kwetsbare positie hebben vaak begeleiding nodig op meerdere leefgebieden. Een integrale aanpak verbindt de leefgebieden wonen, inkomen, welzijn, werk/school en support met elkaar. Lees hier hoe je integraal te werk gaat en welke netwerken en organisaties je daarbij kunnen helpen.

Deel deze pagina:

Wat moet er gebeuren?

Jongeren tussen de 16 en 27 jaar bevinden zich in een kwetsbare positie. Er verandert veel in deze leeftijdsfase en vaak is daar extra begeleiding bij nodig om zelfstandig te worden, meestal op meerdere leefgebieden tegelijkertijd. Zo hebben jongeren die ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk, in veel gevallen ook hulp nodig bij het zoeken van een woning. Een integrale aanpak is daarom essentieel om jongeren de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben.  

Hoe pak ik dat aan?

Om jongeren tussen de 16 en 27 jaar in een kwetsbare positie goed te kunnen ondersteunen, is een integrale aanpak nodig. Die aanpak moet de vijf belangrijkste leefgebieden met elkaar verbinden. Dit zijn: wonen, inkomen, welzijn, werk/school en support. Op deze gebieden zijn ook diverse organisaties actief specifiek voor jongeren in een kwetsbare positie. 

Om deze vijf leefgebieden – ook wel de Big 5 – genoemd, met elkaar te verbinden en te versterken, is een integrale aanpak nodig. In de praktijk loopt de samenwerking tussen de domeinen en leefgebieden vaak nog moeizaam. Het Platform Sociaal Domein – beheerder van het Landelijk Gemeentelijk Netwerk 16-27 en vormgever van het Landelijk Programma Aanpak 16-27 - zet zich hard in voor het bevorderen van deze integrale aanpak 

Tools en ondersteuning

Hulp nodig bij het verbeteren van je aanpak voor jongeren tussen 16 en 27 jaar in een kwetsbare positie? Er zijn verschillende plekken, netwerken en organisaties die je kunnen helpen.

  • 01

    Meld je aan voor het Landelijk Gemeentelijk Netwerk (LGN) 16-27. Hierin zijn meer dan 100 gemeenten actief die het verschil willen maken in het leven van jongeren tussen de 16 en 27 jaar in een kwetsbare positie. Het LGN organiseert regelmatig fysieke en digitale bijeenkomsten. Het LGN 16-27 houdt deelnemers op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en bijeenkomsten via de nieuwsbrief.

  • 02

    Wil je hulp bij de ondersteuning van jongeren bij hun ‘Big 5’? Lees dan de Inspiratiegids ‘Versnellers op de Big5’ van de VNG.

  • 03

    Movisie is een landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van vraagstukken binnen het sociaal domein. Zij doen onderzoek naar de knelpunten én oplossingen om jongeren goed te kunnen ondersteunen.

  • 04

    Wil je specifieke hulp bij het verbeteren van de hulp aan jongeren die uitstromen uit de residentiële jeugdzorg? Dan is het Landelijk Programma Aanpak 16-27 interessant. Zij bieden een intensief ondersteuningsaanbod, advies en ondersteuning én actieve leerbijeenkomsten voor gemeenten en regio's.

Meer informatie

Schakel de hulp van een regioadviseur is of neem contact met ons op.

Ben je binnen jouw regio verantwoordelijk voor het versterken van de aanpak voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar in een kwetsbare positie? En wil je naar aanleiding van dit artikel een vraag stellen? Of ondersteund worden bij de inrichting van interne processen of afspraken met partners? Neem contact op met één van onze regioadviseurs. Zij adviseren, bemiddelen en informeren jou over dit onderwerp.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

zorgverlener legt uit aan jonge vrouw

Integrale aanpak voor jongeren in een kwetsbare positie

Jongeren in een kwetsbare positie hebben vaak begeleiding nodig op meerdere leefgebieden. Een integrale aanpak verbindt de leefgebieden wonen, inkomen, welzijn, werk/school en support met elkaar. Lees hier hoe je integraal te werk gaat en welke netwerken en organisaties je daarbij kunnen helpen.

spelen

Uitvoering van Hervormingsagenda Jeugd

De Hervormingsagenda Jeugd bevat afspraken om het jeugdzorgstelsel te verbeteren. Er wordt ingezet op 7 thema’s. Bekijk hoe je hiermee aan de slag gaat en welke tools en ondersteuning je daarbij kunnen helpen.


Mede mogelijk gemaakt door: