Kostprijsonderzoek kleinschalige woonvoorzieningen jeugdhulp
Deze handreiking beoogt gemeenten handvatten te geven voor het opstellen van kostenstructuur, tarieven en een bekostigingsvorm voor kleinschalige specialistische woonvoorzieningen (KSW).
Doel en wijze van aanpak
Eén van de thema’s in de Hervormingsagenda Jeugd is het terugdringen van de residentiële jeugdhulp.
Veel jeugdzorgregio’s zijn op dit moment bezig met de transformatie van residentiële jeugdhulp voor de meest complexe doelgroep naar kleine verblijfsgroepen en de afbouw van gesloten jeugdhulp. Een terugkerend vraagstuk voor gemeenten in deze transformatie betreft de bekostiging en tariefstelling van nieuw te ontwikkelen kleinschalige woonvoorzieningen. De werkwijze van de bevorderlijke kringloop, zou hierbij kunnen ondersteunen. Deze werkwijze draagt bij aan een goede af- en ombouw van verblijfsvoorzieningen.
De doelgroep voor kleinschalige specialistische woonvoorzieningen vergt een stevige inzet van hulpverleners en in combinatie met de kleinschaligheid leidt dit tot hogere kosten per plek dan de voorzieningen die nu worden afgebouwd. Ook gaat de afbouw van gesloten jeugdhulp en de ombouw van andere residentiële voorzieningen gepaard met grotere fluctuaties in bezettingsgraden dan normaal.
Deze handreiking beoogt gemeenten handvatten te geven voor het opstellen van kostenstructuur, tarieven en een bekostigingsvorm voor kleinschalige specialistische woonvoorzieningen (KSW). De handreiking is opgesteld op basis van geleerde lessen in inzichten uit regio’s die zich al eerder over deze vraagstukken bogen, en op basis van inzichten van experts op het vlak van kostprijsonderzoek die bij deze trajecten betrokken waren. Zo hoeven gemeenten niet het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen zij landelijk een consistente werkwijze hanteren.
Een nieuwe handreiking Bevorderlijke Kringloop is naar verwachting per april 2025 beschikbaar.
Voor wie
Voor gemeenten, regionale samenwerkingsverbanden en zorginstellingen die te maken hebben met het terugdringen van residentiele jeugdhulp.
Praktijkervaringen
Diverse regio’s en gemeenten werken al met deze werkwijze.
Een mooi voorbeeld is de regio Noord Holland waar men al sinds 2019 bezig is met het fors afbouwen van de gesloten jeugdzorg en het op zoek gaan naar alternatieven. In dit kader zijn 'Thuis voor Noordje' en de werking van het Bovenregionale Netwerk (BEN) treffende voorbeelden.
Klik op de bijlagen voor meer informatie of neem contact op met een Regio-adviseur
Kosten
Geïnteresseerde regio’s kunnen zelf aan de slag met de handreiking.
Materiaal en links
- pdf
- vid
- vid
- web
- web
- web
- web