• Agenda
  • Webinars aanpak dakloosheid

Webinars aanpak dakloosheid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Aedes, Valente en het Platform Sociaal Domein (PSD) voeren gezamenlijk een aantal actielijnen van het Nationaal Actieplan Dakloosheid uit. Als onderdeel daarvan organiseren we de komende maanden diverse webinars over thema’s die raken aan de aanpak dakloosheid.

Deel deze pagina:

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Aedes, Valente en het Platform Sociaal Domein (PSD) voeren gezamenlijk een aantal actielijnen van het Nationaal Actieplan Dakloosheid uit. Als onderdeel daarvan organiseren we de komende maanden diverse webinars over thema’s die raken aan de aanpak dakloosheid. Wij nodigen u van harte uit deel te nemen aan deze webinars. U kunt zich voor één of meerdere webinars aanmelden via de volgende link: https://vng.webinargeek.com/nationaal-actieplan-dakloosheid.

LET OP: u dient zich voor elk webinar (datum) opnieuw aan te melden via de link.

Webinar “Dilemma's in community building: samen bouwen aan een gemeenschap”
Woensdag 16 april 10:00–11:30 uur

Community building speelt een belangrijke rol in het bevorderen van een zachte landing en re-integratie voor uitstromers van intramurale instellingen. Daarnaast kan het bijdragen aan het voorkomen van dakloosheid door het opbouwen van een sterk sociaal netwerk en gemeenschap.

We hebben onderzoek gedaan naar succesvolle initiatieven en hebben de ‘good practices’ in kaart gebracht. Hieruit hebben we belangrijke dilemma’s gedestilleerd die van invloed zijn op de samenwerking tussen gemeenten, corporaties en zorgaanbieders.

In het webinar delen we deze inzichten en gaan we interactief in op hoe deze dilemma’s kunnen helpen bij een gezamenlijke aanpak. Daarnaast introduceren we een ‘serious game’ die lokale partijen ondersteunt bij het maken van werkafspraken en het versterken van de samenwerking. Doe mee en ontdek hoe we samen community building kunnen inzetten voor preventie en een zachte landing in de wijk!

Webinar “Voorkom huisuitzetting; voorkom dakloosheid”
Donderdag 24 april 10:00–11:30 uur

In dit webinar gaan we specifiek in op de Handreiking EropAf! en hoe deze helpt bij het voorkomen van huisuitzettingen. Hoe kunnen gemeenten en woningcorporaties hierin effectief samenwerken? Wat zijn de do’s en don’ts in de praktijk?

Samen met de schrijvers van de handreiking gaan we in gesprek over mogelijkheden om huisuitzettingen te voorkomen en zoomen we in op praktijkvoorbeelden.

Webinar “Mensen eerder in beeld”
Woensdag 14 mei 10:00–11:30 uur

Dakloosheid komt bijna nooit als een donderslag bij heldere hemel. Vaak zijn er al signalen: de huur wordt een keer niet of te laat betaald, er zijn klachten van buren, vermoedens van huiselijk geweld, of zorgen vanuit familie of huisarts over de geestelijke gezondheid van een gezinslid of patiënt.

Hoe organiseer je het als betrokken organisatie zo dat je de signalen goed opvangt en voorziet van tijdige en passende opvolging, zodat je dakloosheid kunt voorkomen?

In dit webinar gaan we in op ‘vroegsignalering en dan..?’ en presenteren we een aantal concrete en werkende aanpakken uit de praktijk.

Webinar “Versnellen van doorstroom naar stabiele huisvesting voor dak- en thuislozen”
Woensdag 4 juni 10:00–11:30 uur

De doorstroom naar stabiele huisvesting voor dak- en thuislozen is een complex vraagstuk waar we als rijk, gemeenten, partners en belangenorganisaties mee worstelen. Iedereen wil graag bijdragen en spant zich daartoe tot het uiterste in. Maar hoe brengen we onze inspanningen concreet samen? En hoe doen we dat met de diverse uitdagingen op ons pad (financieel, fysiek, aantallen, wetgeving)?

In dit webinar kijken we aan de hand van de lessons learned uit de vrouwenopvang hoe we deze uitdaging samen aan kunnen gaan en hoe we dit breder kunnen trekken naar andere doelgroepen. We delen acht krachtige inzichten, zoals maatwerk, veilige woonomgevingen en samenwerking, en koppelen deze aan landelijke en regionale vraagstukken.

Webinar “Beeldvorming – voorbij het stereotype van dakloosheid”
Maandag 30 juni 11:00–12:30 uur

Het stereotype beeld van een oudere man op een parkbank klopt niet meer. Dak- en thuisloosheid is veel breder en vaak onzichtbaar. Tijdens dit webinar duiken we dieper in de beeldvorming rondom dak- en thuisloosheid.

Wist je dat bijna een derde van de getelde volwassenen vrouw is? Of dat 40% van de dak- en thuisloze mensen kinderen en jongeren zijn? Veel mensen leven niet op straat, maar bij vrienden, in een auto of in een tijdelijke opvang.

We hebben samen met diverse ervaringsdeskundigen een podcast en een serie cartoons laten maken om dit bredere beeld over het voetlicht te brengen. Graag nemen we je in het webinar mee in deze producten en hoe je ze kunt toepassen. Hoe kunnen we deze onzichtbare groep zichtbaar maken? Zorgt een betere beeldvorming voor beter beleid?

Webinar “Warme overdracht: uitstroom uit intramurale instellingen leidt niet tot dakloosheid”
Donderdag 9 oktober 10:00–11:30 uur

In dit webinar richten we ons op het voorkomen van dakloosheid bij mensen die uitstromen uit intramurale instellingen, zoals jeugdzorg, detentie, GGZ en maatschappelijke opvang. Het is cruciaal dat de uitstroom goed geregeld is, met een warme overdracht naar gemeenten en andere zorgpartners.

We bespreken welke afspraken nodig zijn om te zorgen voor goede begeleiding, inclusief de inzet van regisseurs, perspectiefplannen en nazorg. De samenwerking tussen instellingen, gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties is essentieel om te waarborgen dat iedereen die uitstroomt met een zachte landing deel kan nemen aan de maatschappij zonder dak- of thuisloos te worden.

Meer informatie
Voor meer informatie over de webinars kunt u contact opnemen met Ingrid Wisse (Platform Sociaal Domein) via vraagbaakmobw@vng.nl.

Krijg ondersteuning van een regioadviseur

Wil je hulp bij het inrichten van het sociaal domein? Of beter leren samenwerken? Onze regioadviseurs staan voor je klaar. Met een berg praktijkkennis kunnen ze goed inschatten wat werkt - wat je hulpvraag ook is. 

Ook interessant

26 juni 2025

Netwerkdag Landelijk Gemeentelijk Netwerk 16-27 jaar

Benieuwd hoe je als gemeente jongeren op alle gebieden van het leven nog beter kunt helpen (op de zogenaamde leefdomeinen van de ‘Big 5’: support, wonen, school & werk, inkomen, welzijn)?


Mede mogelijk gemaakt door: