Regionale bijeenkomsten aanpak dakloosheid Venlo
Platform Sociaal Domein, VNG, Aedes, Eerst een Thuis en Valente organiseren gezamenlijk een negental bijeenkomsten in de regio omtrent aanpak dakloosheid.
Regionale bijeenkomsten aanpak dakloosheid Venlo
Op dinsdag 14 oktober aanstaande, van 12.30-17.00 uur, de Bantuin in Venlo.
Wil jij andere gemeenten, corporaties, aanbieders, belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen ontmoeten?
Wil jij inzicht krijgen in ieders verantwoordelijkheid, rol, taak, mogelijkheden en beperkingen in de aanpak dakloosheid?
Wil jij kennis en ervaringen delen over het voorkomen en aanpakken van dakloosheid?
Meld je dan aan voor de regionale bijeenkomst aanpak dakloosheid Venlo.
Locatie
Buurthuis de Bantuin
Pastoor Kierkelsplein 20
5916 SW Venlo
Capaciteit: 40-60 personen
Doelgroep
Ambtelijk contactpersonen (projectleiders, beleidsmedewerkers) van gemeenten, corporaties, aanbieders, belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen
Prijs
Gratis bij te wonen na aanmelding
Vanwege de kleinschalige locaties is er per bijeenkomst plek voor een beperkt aantal deelnemers. Daarbij streven we naar een mix van deelnemers van gemeenten, corporaties, aanbieders, ervaringsdeskundigen en andere belanghebbende organisaties. De organisatie zal hier op sturen wat betekent dat bij over-inschrijving vanuit een bepaalde doelgroep, mensen op een wachtlijst kunnen worden gezet.
Dagplanning
12:30-13:00 uur: inloop met koffie/thee (geen lunch)
13:30-13:30 uur: plenaire opening
13:30-14:45 uur: ronde 1 themasessies
14:45-15:15 uur: pauze
15:15-16:30 uur: ronde 2 themasessies
16:30-16:45 uur: plenaire afsluiting
Deelsessies
Wonen met begeleiding: de huurcontracten
Voor veel mensen die uitstromen uit de opvang, zoals de maatschappelijke opvang, is het wenselijk om een periode begeleid te wonen. Bij voorkeur gebeurt dat vrijwillig. Als dat niet lukt, kan begeleiding met enige drang nodig zijn. Er zijn verschillende manieren om dit juridisch te regelen.
In deze themasessie bespreken we onder andere tripartiete en intermediaire huurconstructies, de mogelijkheden en beperkingen van tijdelijke huurcontracten en de relatie met de Wet en Regeling versterking regie volkshuisvesting. We gaan in op wat deze juridische vormen betekenen voor bewoners, woningcorporaties, zorgaanbieders en gemeenten.
Deze sessie wordt verzorgd door de VNG, het Platform Sociaal Domein en Platform31.
Voorzorg: de kansen van preventie
Preventie van dakloosheid staat bij alle overheden, met het Nationaal Actieplan Dakloosheid, hoog op de beleidsagenda. Dat betekent investeren in een beweging ‘naar voren’, en vooral werken aan een sterkere voorzorg ofwel vroegsignalering en vroeginterventie in de wijk. De Preventie Alliantie heeft samen met partners van twee centrumgemeenten een gids uitgewerkt voor een sterke voorzorg. Deze themasessie zet eerst de belangrijkste inhoudelijke uitdagingen op een rij. Vervolgens belichten we de kansen voor een sterke voorzorg. Daarna delen de gemeenten in deze themasessie informatie over eigen vraagstukken bij het werken aan een sterke voorzorg en gaan we in gesprek over mogelijke oplossingsrichtingen.
Deze sessie wordt verzorgd door het Platform Sociaal Domein.
Verdwaald in de natuur
Deze sessie richt zich op een groeiend maatschappelijk vraagstuk: mensen in een kwetsbare positie die in natuurgebieden verblijven, zoals dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en mensen met onbegrepen gedrag. Dit roept spanningen op tussen zorg, veiligheid en natuurbescherming. Tijdens deze bijeenkomst zoeken we gezamenlijk naar duurzame oplossingen. Door ervaringen te delen en verbindingen te leggen, werken we aan betere meldstructuren, tijdelijke opvang en samenwerking over de domeinen heen. Een oproep tot actie: laat natuur én mens niet aan hun lot over. Samen maken we het verschil.
Deze sessie wordt verzorgd door Staatsbosbeheer.
Patronen in samenwerking: ‘We voeren steeds hetzelfde gesprek’
Herken je het gevoel dat je steeds hetzelfde gesprek voert, zonder écht vooruitgang te boeken? Bij maatschappelijke vraagstukken zoals dakloosheid is domeinoverstijgend samenwerken essentieel, maar zeker niet eenvoudig. Verschillende partners brengen hun eigen perspectief, belangen en kaders mee, wat kan leiden tot frustratie en stagnatie in de samenwerking.
Tijdens deze interactieve themasessie ontdek je wat samenwerken in interafhankelijkheid werkelijk inhoudt. Je leert patronen in de samenwerking herkennen én doorbreken, zodat je niet blijft steken in structuur of afbakening, maar samen impact maakt voor de mensen om wie het gaat!
Deze sessie wordt verzorgd door het Platform Sociaal Domein.
Betekenisvolle participatie van mensen met ervaringskennis
Beleid over dakloosheid wordt vaak gemaakt zonder betrokkenheid van mensen met ervaringskennis. Dat moet anders – en jij wilt dat ook anders. Maar hoe pak je dat aan? Want zo makkelijk is dat niet in de waan van de dag. Tijdens deze sessie krijg je praktische handvatten en adviezen van ervaringskenners, belangenbehartigers en participatie-experts. Samen verkennen we hoe je participatie écht een plek geeft in je lokale aanpak, met als doel dakloosheid te voorkomen en bestrijden.
Let op: deze sessie vraagt om actieve deelname. Doe mee, denk mee en ervaar hoe je met participatief werken écht verschil maakt.
Deze sessie wordt verzorgd door Jimmy’s en Recht Op Een Thuis.
'Geen tweederangs burgers’: dakloze EU-burgers en het recht op gelijke behandeling
De rechten van EU-burgers lijken heel complex, maar dat hoeft het niet te zijn.
We staan regelmatig voor complexe vragen als het gaat om ondersteuning van dakloze EU-burgers. De praktijk vraagt vaak om afwegingen en maatwerk, maar gelukkig zijn de rechten van EU-burgers vrij helder. Tijdens deze interactieve workshop duiken we in de EU wet- en regelgeving en vertalen we deze naar de dagelijkse praktijk.
Wat zijn de rechten van een dakloze EU-burger?
Hoe kun je ze gebruiken?
Wat kun je doen als ze geschonden worden?
Zo hopen we dat we dakloze EU-burgers zorgvuldig en rechtvaardig kunnen ondersteunen.
Deze sessie wordt verzorgd door Valente.
Ins en outs van Wonen Eerst
In een kort tijdsbestek leer je het wat en waarom van Wonen Eerst. We gaan aan de slag met hoe de regio ervoor staat en hoe je vanuit de huidige situatie komt tot een transitie naar Wonen Eerst. Wat is daarvoor nodig, waar begin je, waar leg je prioriteit en hoe ga je om met de hoge ambitie die is gesteld door het rijk en de weerbarstige realiteit?
Graag nodigen we je uit om actief mee te doen, je vragen en zorgen ter tafel te brengen. We bespreken juist graag ieders mitsen en maren, maar zien ook altijd kansen. Dit is precies een belangrijke en zinnige stap, hoe creëer je draagvlak? We bieden je een kans om los te komen van oude normen, ideeën en opvattingen over dakloosheid. Misschien ben jij al een stuk verder: dan gaan wij ook nog een stap verder om te inspireren aan de slag te gaan en je hierbij handvatten te bieden die je kunnen helpen.
Deze sessie wordt verzorgd door Housing First.
Inschrijfformulier
Ook interessant
Regionale bijeenkomsten aanpak dakloosheid Haarlem
Platform Sociaal Domein, VNG, Aedes, Eerst een Thuis en Valente organiseren gezamenlijk een negental bijeenkomsten in de regio omtrent aanpak dakloosheid.
Regionale bijeenkomsten aanpak dakloosheid Rotterdam
Platform Sociaal Domein, VNG, Aedes, Eerst een Thuis en Valente organiseren gezamenlijk een negental bijeenkomsten in de regio omtrent aanpak dakloosheid.
Regionale bijeenkomsten aanpak dakloosheid Breda
Platform Sociaal Domein, VNG, Aedes, Eerst een Thuis en Valente organiseren gezamenlijk een negental bijeenkomsten in de regio omtrent aanpak dakloosheid.